Svet

Učinimo Ameriku ponovo velikom? Akcije kompanija povezanih sa Trampom u usponu

Bivši američki predsednik učvrstio je svoje mesto favorita za nominaciju Republikanske stranke
Učinimo Ameriku ponovo velikom? Akcije kompanija povezanih sa Trampom u usponuGetty © Alex Wong / Staff

Akcije kompanija povezanih sa Donaldom Trampom nastavile su da rastu ove nedelje dok bivši američki predsednik grabi ka nominaciji Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024.

Akcije DVAC-a (Digital World Acquisition Corp) skočile su u ponedeljak za 88 odsto, dostigavši najviši nivo od juna 2022, nakon što je jedan od Trampovih glavnih rivala, guverner Floride Ron DeSantis, napustio trku i podržao bivšeg predsednika. Akcije kompanije su sada porasle za 168 odsto od početka godine.

Postavljen kao sredstvo za akviziciju posebne namene, DVAC pokušava da izađe na berzu kako bi prikupio novac za finansiranje budućeg spajanja – u ovom slučaju sa operaterom Trampove platforme "Istina". Američke vlasti odlažu ovo spajanje još od 2021.

Akcije platforme za deljenje videa "Rambl", koja sarađuje sa Trampovom medijskom kompanijom i popularna je među konzervativcima, porasle su za 36 odsto u ponedeljak i još 33 odsto u utorak. U ovom slučaju, međutim, oštar porast se manje može pripisati uspehu Trampove kampanje, a više tome što je kompanija potpisala ugovor sa popularnim blogom "Barstul sports".

Akcije kompanije za programiranje softvera "Punver", koju je Trampova kampanja 2020. angažovala da napravi aplikaciju za telefon, skočile su u utorak za 20 odsto.

Posle ubedljivih pobeda u Ajovi a potom i u Nju Hempširu, čini se da je Tramp "defakto republikanski kandidat" i taj zamah će se prirodno preneti dalje, rekla je za "Njujork tajms" Kristi Marvin, bivši investicioni bankar.

image