Svet

Tramp: Evropske države su potrošile milijarde kad sam im zapretio

Bivši američki predsednik rekao je da je Evropljanima saopštio da ih neće zaštititi ako ne plate za svoju odbranu
Tramp: Evropske države su potrošile milijarde kad sam im zapretio© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da su zemlje NATO-a potrošile "milijarde i milijarde" dolara na svoju odbranu, nakon što im je zapretio da Evropu, ako bude napadnuta, neće zaštititi.

Govoreći na skupu u Nju Hempširu, Tramp je, prema pisanju "Politika", osudio evropske zemlje zbog toga što se previše oslanjaju na Vašington kada su u pitanju troškovi odbrane. 

Tramp je rekao da je tokom svog predsednikovanja shvatio da su Sjedinjene Države te koje "snose račune". U to vreme je, kako je dodao, naime, na pitanje jednog evropskog lidera da li to znači da ih Amerika neće zaštititi ako ne plate, on rekao da je upravo tako.

"A sledećeg dana, milijarde i milijarde dolara su se slile", rekao je Tramp.

"Politikov" izveštaj objavljen ranije ovog meseca, otkrio je da je Tramp 2020. godine rekao predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da SAD neće stati u odbranu Evrope ako bude napadnuta.

Nejasno je da li je Tramp, govoreći na svom mitingu u petak mislio na upravo na taj razgovor sa Fon der Lajen.

Na samitu NATO-a u Velsu 2014. godine, članice alijanse su se obavezale da će potrošiti dva procenta svog bruto društvenog proizvoda na sopstvenu odbranu do 2024. godine.

Tramp je više puta kritikovao saveznike iz Alijanse jer ne troše na sopstvenu odbranu koliko i SAD, iako je BDP Vašingtona mnogo veći od drugih članica NATO-a.

"Ideja da bi on napustio naše saveznike ako se ne snađu podvlači ono što već znamo da je istina o Donaldu Trampu: jedina osoba do koje mu je stalo je on sam", saopštio je portparol Bajdenove kampanje Amar Musa.

Francuski evropski komesar Tijeri Breton nazvao je Trampovu pretnju "velikim pozivom za buđenje".

"Sada više nego ikad znamo da smo sami, naravno. Mi smo članovi NATO-a, skoro svi, naravno imamo saveznike, ali nemamo druge opcije osim da drastično povećamo izdavanja kako bismo bili spremni za bilo šta da se desi", rekao je on na događaju u Evropskom Parlament u Briselu ranije ovog meseca.

image