Svet

Kako sporazum Belgije i SSSR-a iz 1989. utiče na EU sankcije Rusiji?

U Belgiji se povela rasprava da li ta zemlja uopšte može da uvede sankcije ruskim državljanima
Kako sporazum Belgije i SSSR-a iz 1989. utiče na EU sankcije Rusiji?www.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Bilo je nekoliko pokušaja da se ruskim fondovima zamrznutim u Belgiji pristupi putem sporazuma između te zemlje, Luksemburga i SSSR-a iz 1989. godine, izjavio je poslanik Zelenih Samjuel Kogoloati.

U pitanju je sporazum koji su tri države potpisale u februaru 1989. kao način da se zaštite i podstaknu međusobna finansijska ulaganja.

Sporazum koji nikada nije ukinut, uprkos raspadu Sovjetskog Saveza, predviđa da se, u slučaju nedostatka diplomatskog rešenja, sporovi među stranama rešavaju putem nezavisnog tribunala.

Kogolati kaže da ruski oligarsi u ovome vide način za deblokiranje svojih sredstava u Belgiji.

U članu četiri ugovora navodi se da ruske investicije na belgijskoj teritoriji moraju biti tretirane pravično, isključujući svaku neopravdanu meru ili diskriminaciju koja bi mogla da ometa upravljanje, održavanje, korišćenje ili likvidaciju.

Član pet dozvoljava izuzetke pod određenim uslovima, ako se mere za ograničavanje pristupa preduzimaju u javnom interesu.

Poslanik Kogolati je podneo zahtev Odeljenju za finansije kako bi se razjasnilo na koji način sporazum može da utiče na evropske sankcije Rusiji.

"Rusija je bila ta koja je neopravdano i nezakonito napala Ukrajinu", rekao je on za "Brisel tajms". "Bila bi sramota da stari belgijsko-sovjetski sporazum o zaštiti investicija sada nudi ruskim oligarsima zaštitu od sankcija EU".

Ministar finansija Vinset van Peteghem potvrdio je da se na sporazum pozvalo nekoliko ruskih aktera čija je imovina zamrznuta u Belgiji.

Međutim, pokušao je da uveli Kgolatija da je sporazum irelevantan i da neće imati uticaja na evropske sankcije.

Ministar je objasnio da vlada uzima u obzir samo mogućnosti odmrzavanja koje predviđaju evropski propisi, a ne drugi zakoni.

On je dodao da obaveze Belgije prema evropskom zakonu imaju prednost nad svakim već postojećim sporazumom sa SSSR-om.

Kako kaže, belgijski trezor ne određuje sankcije, već ih samo primenjuje.

Trenutno je 66 milijardi evra zamrznutih ruskih sredstava i 190 milijardi evra u pauziranim transakcijama u Belgiji.

Ministar nije precizirao koliko pojedinaca stoji iza zahteva da se aktivira postupak tribunala koji predviđa sporazum iz 1989.

image