Svet

Trampa Londona i Berlina: Dajte nam "tauruse" da Ukrajini pošaljemo "storm šedou"

U izveštaju se navodi da kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca već razmatra ovu ponudu, a neimenovani izvor upoznat sa pregovorima smatra da će predložena zamena dobiti podršku Berlina
Trampa Londona i Berlina: Dajte nam "tauruse" da Ukrajini pošaljemo "storm šedou"Getty © South Korean Defense Ministry via Getty Images

Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo je Nemačkoj da joj pošalju svoje krstareće rakete "taurus", a da London zauzvrat Ukrajini pošalje svoje "storm šedou", kako bi se prevazišli strahovi nemačke vlade vezani za isporuku naoružanja ove vrste Ukrajini, prenosi "Rojters", pozivajući se na navode nemačkih novina "Handelsblat".

Kao što je poznato Kijev već duže vreme pokušava da ubedi vlasti u Berlinu da im isporuče krstareće rakete srednjeg dometa "taurus", kojima bi ukrajinske snage mogle da dejstvuju po dubini ruske teritorije. Upravo je ovo razlog zbog čega nemačke vlasti odugovlače sa isporukom, jer se plaše eskalacije konflikta sa Ruskom Federacijom.

Nemačke novine se pozivaju na izvore iz vlade i diplomatskih krugova koji navode da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, pre nekoliko nedelja predložila Nemačkoj dogovor koji podrazumeva da britanska vojska isporuči Ukrajini dodatnu količinu krstarećih raketa "storm šedou", a da zauzvrat od nemačkih oružanih snaga dobije "taurus". Stvar je, po svemu sudeći, samo u tome da nemačke rakete ne padaju po Rusiji, nego da to budu one Britanske.

U izveštaju se navodi da kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca već razmatra ovu ponudu, a neimenovani izvor upoznat sa pregovorima smatra da će predložena zamena raketa dobiti podršku Berlina.

Sa druge strane, nemačka vlada odbila je da prokomentariše ove navode, dok je portparol britanskog ministarstva odbrane izjavio da Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojim partnerima, među kojima je i Nemačka, nastavlja na zajedničkom radu opremanja Ukrajine na najbolji mogući način kako bi "odbranila svoju teritoriju".

Ipak vlada iz Berlina više puta je ponovila da će u pitanju isporuke naoružanja Kijevu, delovati samo u dogovoru sa Vašingtonom, tako da bi ova zamena krstarećih raketa mogla da se ostvari samo uz blagoslov Vašingtona.

image