Svet

Tejlor Svift, Bajden i (teorija) zavere: Da li će Superbol biti namešten zbog američkih izbora?

Zabrinjavajuće istraživanje otkrilo je da bi pevačica mogla značajno da utiče na rezultat predsedničkih izbora u SAD, budući da je petina glasača u anketi navela da će verovatno glasati za kandidata kojeg ona podrži
Tejlor Svift, Bajden i (teorija) zavere: Da li će Superbol biti namešten zbog američkih izbora?© Photo by Patrick Smith/Getty Images

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je na samom finišu trke za republikansku nominaciju na predstojećim predsedničkim izborima u Americi, a njegov rival – predsednik Džozef Bajden – uprkos brojnim krizama u Sjedinjenim Državama i svetu, već usmerava pažnju i energiju na kampanju.

Aktuelni predsednik, sudeći po anketama, zaostaje za bivšim, preneo je "Njujork tajms", međutim, osamdesetjednogodišnji Bajden i njegovi savetnici u kampanji nadaju se da će im ove godine "kec u rukavu" biti  TikTok i Tejlor Svift.

"Bajdenov izborni štab je već počeo pregovore sa poznatim ličnostima i influenserima koji bi promovisali predsednika na Instagramu i TikToku" navodi američki list, objašnjavajući da se i sam Bajden u decembru sastajao sa influenserima i predložio im da na svojim profilima "postavljaju probajdenovski sadržaj"

"Ljubavna priča": Svift i Bajden

Očekuje se da će Bajdenov najvredniji adut u kampanji i svojevrstan tas na vagi na predstojećim izborima biti Tejlor Svift, "tridesetčetvorogodišnja pop senzacija i ljubiteljka NFL-a (Nacionalne fudbalske lige)", nakon čije objave na Instagramu se 2020. godine registrovalo 35.000 novih glasača. 

Sudeći po rezultatima ispitivanja koje je za "Njuzvik" sproveo "Redfilf end Vilton stratedžis", Tejlor Svift bi mogla značajno da utiče na način na koji Amerikanci glasaju na predsedničkim izborima, budući da je petina glasača navela da će "verovatno" podržati kandidata kojeg ona podržava. Njen uticaj se, kako se ističe, posebno oseća kod tzv. generacije Z (osobe rođene od sredine devedesetih do ranih 2010-tih) koja će ove godine glasati u još većem broju. 

Popularnost pevačice je u poslednjih 12 meseci dostigla nove vrhunce: vesti o njenoj vezi sa NFL zvezdom Travisom Kelsijem i "Eras" turneji koja obara sve rekorde preplavljuju medije, a magazin "Tajm" ju je proglasio za ličnost godine

U susret Superbolu, finalnoj utakmici Nacionalne fudbalske lige koju je prošle godine gledalo 115.1 miliona ljudi, a koja će se igrati 12. februara, očekuje se da će njena sveprisutnost u medijima još jačati, budući da će u finalu za Čifse igrati i njen dečko. 

Od "promoterke Trampovih vrednosti" do "super liberalne" aktivistkinje

Kako Sviftova redovno koristi svaku PR priliku, potencijalni načini na koje bi ona i Demokratska stranka mogli da iskoriste ovu medijski lukrativnu situaciju već su rasplamsale maštu korisnika društvenih mreža, od kojih su pojedini sugerisali da bi američki establišment mogao da namesti Superbol u korist ekipe Svift-Bajden. 

"Pitam se ko će osvojiti Superbol sledećeg meseca. I pitam se da li ove jeseni sledi velika podrška predsedniku od veštački nametnutog para. Ovde samo spekulišem, ali da vidimo kako će priča ostariti u narednih 8 meseci", napisao je bivši kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Vivek Ramasvami, (koji je pre dve nedelje odustao od trke i podržao Trampa) reagujući na tvit konzervativnog komentatora Džeka Posobijeka u kojem je primetio da je Tejlor Svift u 2019. godini u okviru rasprave sa svojom tadašnjom izdavačkom kućom negativno komentarisala porodicu Soroš, a zatim naredne godine počela da se predstavlja kao "super liberalna".

"Nakon što mi je uskraćena mogućnost da otkupim svoju muziku, ona je prodata kompaniji Skutera Brauna "Itaka holdings" u ugovoru za koji kažu da ga je finansirala kompanija "23 kapital" porodice Soroš. Ovo se dogodilo bez mog odobrenja", obratila se tada pevačica milionima fanova. 

Iako Tejlor Svift nikada ne napušta žižu javnosti, sinoć je na Iksu bila posebno istaknuta tema zato što su tu mrežu preplavile njene eksplicitne fotografije napravljene uz pomoć veštačke inteligencije zbog kojih je reagovala i Bela kuća, a Iks blokirao pretraživanje njenog imena.  

To, međutim, nije sprečilo širenje teorije i komentara povodom ideje da bi Superbol mogao da bude namešten zbog predstojećih izbora. 

"Zaista? NFL će da namesti Superbol kako bi podrška Tejlor Svift Bajdenu bila malo jača? Ta teorija je toliko glupa da ni Trampove pristalice neće poverovati u nju", napisao je Čenk Ujgur, osnivač i voditelj emisije "Mlada Turska", koji je uprkos činjenici da je rođen u Istanbulu i prema Ustavu SAD ne može da se kandiduje na predsedničkim izborima, pre nekoliko meseci izazvao Bajdena na mestu kandidata demokrata. 

Iako čitava internet debata o tome da li će NFL finale biti namešteno kako bi pobedio dečko Tejlor Svift na prvi pogled zaista deluje prilično blesavo, čini se da stvarnost u kojoj bi pevačica kantri i pop hitova o slomljenom srcu mogla da odredi političku sudbinu nuklearne sile trenutno umešane u brojne svetske sukobe ipak ne deluje nimalo smešno. 

Podsećamo, Svift je pre 2020. godine odbijala da se politički izjasni, a mediji poput britanskog "Gardijana" su je tada nazivali "muzičkom promoterkom Trampovih vrednosti".

Ona nikada javno nije rekla za koga glasa, ali je uoči izbora 2020. na društvenim mrežama napisala da Trampa treba skinuti sa vlasti. 

image