Svet

Ukrajinci u Britaniji zgranuti očajnim stanjem zdravstvene zaštite: Nemamo zubara, to je nemoguće!

Ukrajinske izbeglice žale se da je britanski zdravstveni sistem gori od onog koji su imali u svojoj zemlji
Ukrajinci u Britaniji zgranuti očajnim stanjem zdravstvene zaštite: Nemamo zubara, to je nemoguće!Getty © Luis Alvarenga / Stringer

Ukrajinci koji su se preselili u Veliku Britaniju istakli su nedostatak stomatologa kao jedan od najneverovatnijih aspekata života na Ostrvu, piše "Gardijan".

Pristup medicinskoj nezi je besplatan za Ukrajince, ali su istraživači sa Univerziteta u Birmingemu naveli da su izbeglice šokirane nedostatkom stomatološkog lečenja.

Stomatološke usluge u okviru NHS-a (zdravstvena služba Velike Britanije) lošije su nego u Ukrajini koja je pre sukoba bila popularna destinacija za "stomatološki turizam" zahvaljujući niskim cenama i dobroj dostupnosti usluga.

"Mi nemamo zubara. To je potpuno ludilo. Za nas je to, kao, nemoguće! U Ukrajini je stomatološka industrija ogromna. Zubara ima svuda i za 8, 10 funti možete da očistite, izbelite zube i imate holivudski osmeh", rekla je jedna od izbeglica Bojka. "Kada imate još problema, sa 2.000 funti imate potpuno nove zube. Ovde smo pitali da li možemo da zakažemo i rekli su nam da su puni".

Neke britanske porodice koje su primile ukrajinske izbeglice primetile su da njihovi gosti organizuju preglede kod zubara tokom poseta Ukrajini. Ukupno 188.200 Ukrajinaca preselilo se u Veliku Britaniju od početka Specijalne vojne operacije.

Prošlogodišnje istraživanje Bi-Bi-Sija pokazalo je da 90 odsto stomatoloških ordinacija u Velikoj Britaniji odbija nove odrasle pacijente. Vladini podaci pokazuju da je potreba za stomatološkim uslugama u okviru NHS-a rekordno visoka: 12 miliona ljudi, ili svaki četvrti odrasli, nema zubara.

Portparol Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu kaže da se "pristup stomatolozima poboljšava – prošle godine je 1,7 miliona odraslih i još oko 800.000 dece posetilo NHS zubara – a takođe smo najavili planove za povećanje mesta za obuku stomatologa za 40 odsto".

"Svake godine ulažemo tri milijarde funti u pružanje NHS stomatologije, a takođe preduzimamo preventivne mere, kao što je proširenje šema fluorizacije vode kako bismo smanjili broj dece koja pate od karijesa", dodao je portparol.

image
VV inauguration
banner