Svet

"Dojče banka" planira da otpusti 3.500 zaposlenih

Izvršni direktor pokušava da poveća profitabilnost
"Dojče banka" planira da otpusti 3.500 zaposlenih© Arne Dedert/dpa

"Dojče banka AG" planira da otpusti 3.500 radnika u narednim godinama, jer glavni izvršni direktor Kristijan Suing pokušava da ispuni obećanje da će povećati profitabilnost i da će akcionari dobiti više novca.

Smanjenja radnih mesta deo su uštede troškova koje je banka sa sedištem u Frankfurtu ranije najavila, a rezovi su precizirani u četvrtak pošto se  srednjoročni cilj prihoda povećao i nakon što je rečeno da će u prvoj polovini godine investitorima biti vraćeno 1,6 milijardi evra, uključujući i otkup akcija u vrednosti od 675 miliona evra.

Suing planira da podigne cenu akcija koja se u velikoj meri poremetila od kako je preuzeo vlast, budući da mu je uloga da odigra aktivniju ulogu u konsolidaciji evropskih banaka.

Prošlogodišnje povećanje kamatnih stapa mu je išlo na ruku, ali sada mora da se bori sa usporavanjem trgovine, visokom inflacijom i investicijama.

Akcije su porasle za manje od 10 odsto otkako je Suing imenovan za generalnog direktora 2018. godine, iako su više nego udvostručen u odnosu na najniže vrednosti pre skoro četiri godine.

image