Svet

Priznanje iz kancelarije Zelenskog: Kontraofanziva je propala

Ukrajinska vojska je dopustila niz taktičkih grešaka, a suočava se i sa nedostatkom naoružanja, pre svega granata, ukazao je Mihail Podoljak
Priznanje iz kancelarije Zelenskog: Kontraofanziva je propala© Tanjug/AP Photo/Danylo Pavlov

Neuspeh ukrajinske kontraofanzive ostavio je prazninu u duši, priznao je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak u intervjuu za "Kanal 24".

Javlja se gorak ukus u ustima pri pomisli na letnju kontraofanzivu, ukazao je Podoljak.

Komentarišući dešavanja na frontu u 2023. godini, savetnik Zelenskog je ukazao da je bilo određenih taktičkih grešaka, o čemu trenutno priča vojni i politički vrh Ukrajine.

"To nije problem, ovo je rat. Protiv nas se ne bori neka mala država sa ograničenim resursima, već Rusija", priznao je on.

Istovremeno, dodao je Podoljak, Evropa svojom ujedinjenom ekonomijom treba da pomogne Ukrajini, jer se vojska suočava sa "nedostatkom naoružanja", pre svega granata, a saveznici Kijeva su svesni da postoji potreba da se poveća proizvodnja raketa, dronova i opreme za elektronsko ratovanje.

Ukrajinska vojska će moći, kako navodi, da ostvari strateške ciljeve ako prestane da bude isključivo "u odbrani".

Ovakvo priznanje iz kancelarije ukrajinskog predsednika usledilo je u kontekstu glasina o nameri Zelenskog da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Komentarišući totalnu konfuziju u medijima u vezi sa smenom Zalužnog, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ocenila da ti "zbunjujući izveštaji" ukazuju na paniku koja je zahvatila kijevske vlasti u kontekstu propale kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i uspešnih akcija ruske vojske na frontu.

image