Svet

Podoljak: Rusija totalno dominira u vazduhu, ako ovako nastave - bićemo u problemu

Savetnik kabineta Zelenskog poručuje i da država razmatra nove mere kojima bi naterala odbegle građane da se vrate u zemlju pre kraja sukoba
Podoljak: Rusija totalno dominira u vazduhu, ako ovako nastave - bićemo u problemuwww.globallookpress.com © Sha Dati

Savetnik kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak potvrdio je danas da ruska vojska totalno dominira u vazduhu.

Ukoliko stvari nastave da budu takve, Kijev će se naći u problemu, priznao je on za ukrajinske medije i dodao da kontraofanziva, koja je, podsetimo, počela 4. juna, nije dovela do željenog rezultata. 

Željeni rezultat bi danas bio kraj rat, pojašnjava on.

Ipak, Podoljak ističe da Ukrajina sada zna šta treba da izmeni u vojnoj taktici i strategiji.

Savetnik kabineta Zelenskog govorio je danas i o odbeglim Ukrajincima, koji su nakon početka SVO odlučili da napuste zemlju. On je izjavio da ljudi moraju da "snose odgovornost za ono što se dešava u zemlji" i da bi svi trebalo da budu jednaki.

Tim povodom Ukrajina planira da razgovora sa vladama drugih zemalja, u kojima ima Ukrajinaca, otkriva Podoljak, dodajući da se razmatraju mere poput ukidanja finansijske podrške za odbegle Ukrajince.

Još jedan od predloga koji bi trebalo da natera Ukrajince da se vrate u zemlju bi bilo odustajanje od dozvola za privremeni boravak u tim drugim državama, u kojima se skrivaju Ukrajinci, dodaje on.

Podsetimo, Kijev planira da od sledeće godine mobilizuje dodatne snage, koje će činiti i oni državljani koji su napustili zemlju. Ministar odbrane Ukrajine pripretio je sankcijama onima koji odluče da se ogluše o naredbu vojske, iako još nije precizirano kakve će kaznene mere čekati one koji ne budu stupili u oružane snage. 

image