Svet

Novi napad u Istanbulu: Šest osoba ranjeno ispred zgrade suda, napadači likvidirani

Utvrđeno je da su napadači bili članovi stranke krajnje levice Revolucionarna narodnooslobodilačka partija/Front, koju Turska klasifikuje kao terorističku organizaciju, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja
Novi napad u Istanbulu: Šest osoba ranjeno ispred zgrade suda, napadači likvidiraniwww.globallookpress.com © Safar Rajabov/XinHua

Šestoro ljudi, uključujući troje policijskih službenika, ranjeni su danas u pucnjavi ispred zgrade suda u Istanbulu, saopštio je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja, dodajući da je dvoje napadača ubijeno, javlja kanal "NTV".

"Izveden je pokušaj napada na kontrolni punkt ispred kapije kod suda Čaglajan u Istanbulu i dvoje napadača, žena i muškarac, su ubijeni", kazao je Jerlikaja.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da su napadači bili članovi stranke krajnje levice Revolucionarna narodnooslobodilačka partija/Front (DHKP/C), koju Turska klasifikuje kao terorističku organizaciju.

Ministar pravde Jilmaz Tundž osudio je oružani napad i naveo da su tužioci pokrenuli istragu o napadu.

Nedavna meta terorističkog napada u Istanbulu bila je katolička crkva, kada je tokom molitve poginula jedna osoba.

Jerlikaja je naveo da je u napadu na italijansku katoličku crkvu Santa Marija ubijen jedan turski državljanin koji je bio na meti naoružanih ljudi, preneo je Rojters.

On je naveo da su napadači nosili maske i da su "učestvovali" u nedeljnim molitvama.

Jerlikaja na platformi Iks nije naveo motiv napada i nije otkrio ko je izveo napad. 

Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad u objavi na Telegramu, navodeći da je napad odgovor na poziv vođa IS da se ciljaju Jevreji i hrišćani.

image