Svet

Sin izraelskog ministra nagovestio da Bajden pati od Alchajmera

"Ozbiljna bolest koja utiče na funkcionisanje i sposobnost osobe", poručio je sin izraelskog ministra koji se kasnije izvinio zbog svoje objave
Sin izraelskog ministra nagovestio da Bajden pati od Alchajmera© Tanjug/AP Photo/Ben McKeown

Sin izraelskog ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben Gvira uporedio je predsednika SAD Džozefa Bajdena sa pacijentom kojim ima Alchajmerovu bolest, sugerišući da pati od kognitivnog pada. 

Naime, Šuvael Ben Gvir je na društvenim mrežama objavio fotografiju Bajdena uz potpis "u ova teška vremena važno je podići svest o Alcahajmerovoj degerativnoj moždanoj bolesti koja je najčešći uzrok kognitivnog pada i demencije".

"Ozbiljna bolest koja utiče na funkcionisanje i sposobnost osobe", ocenio je sin izraelskog ministra, koji se kasnije izvinio.

Ministar Itamar Ben Gvir je odmah reagovao i napisao da je to bila "ozbiljna greška", te izrazio "duboko neslaganje" sa rečima svoga sina.

"Sjedinjene Američke Države su naš veliki prijatelj i predsednik Bajden je prijatelj Izraela. Čak i ako se ne slažem sa njegovim ponašanjem nema mesta, bože oprosti, za potcenjivački stil. Izvinjavam se za reči mog sina", napisao je Ben Gvir na društvenim mrežama.

Nekoliko minuta kasnije izvinio se i sin ministra i objavio sliku Bajdena i napisao: "Gospodine predsedniče, žao mi je!".

Objavama na društvenim mrežama i izvinjenjima prethodio je intervjuu Ben Gvira u "Vol strit džornalu" u kojem je lider ultradesne partije Jevrejska snaga, oštro kritikovao odnos Bajdenove administracije prema ratu u Gazi, optuživši američkog predsednika da radi u korist Hamasa i tvrdeći da bi za Izrael bilo bolje da je predsednik Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

Nije to bilo prvi put da Ben Gvir kritikuje Bajdena i SAD. On je nedavno izjavio i da Izrael nije još jedna zvezda na američkoj zastavi.

image