Svet

Snage Kijeva se povlače iz Avdejevke: Sirski naredio povlačenje

Uzimajući u obzir kakva je situacija oko Avdejedvke odlučio sam da se jedinice povuku iz grada i da pređu u odbranu, napisao je on na društvenim mrežama
Snage Kijeva se povlače iz Avdejevke: Sirski naredio povlačenje© Tanjug/AP Photo/Libkos

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski odlučio je da se ukrajinske snage povuku iz Avdejevke i pređu u odbranu.

"Uzimajući u obzir kakva je situacija oko Avdejedvke odlučio sam da se jedinice povuku iz grada i da pređu u odbranu", napisao je on na društvenim mrežama.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN javila je, pozivajući se na komandanta jedinice "Tavrija" Aleksandra Tarnavskog, da su ukrajinske jedinice već izašle iz Avdejvke.

Sirski je dodao da su vojnici "dostojanstveno ispunili" svoju vojnu dužnost.

"Učinili su sve da unište najbolje ruske vojne jedinice i naneli su neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Preduzimamo mere za stabilizaciju situacije i očuvanje položaja. Životi vojnog osoblja su najveća vrednost. Avdejevku ćemo ipak vratiti", napisao je Sirski na Fejsbuku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem januara Avdejevski pravac označio kao jedan od najvažnijih navodeći da je grupa veterana, koja se kretala ispred regularne vojske probila neprijateljsku odbranu, stigla do periferije naselja, zauzela i uspešno držala dvadesetak kuća.

U međuvremenu se oglasila i Bela kuća koja je situaciju u Avdejevki ocenila kao "kritičnu".

"Nažalost dobijamo informacije od Ukrajine da je situacija u Avdejevki kritična. Rusija nastavlja da svakodnevno potiskuje ukrajinske snage, zbog čega je Avdejevka u opasnosti da padne pod kontrolu ruske vojske", saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine postao je prvo lice ukrajinske vojske 8. februara, kada je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. 

Sirskog povezuju sa nizom poraza koji su doneli velike gubitke Oružanim snagama Ukrajine, uključujući i bitku za Artjomovsk (Bahmut), te zato njegov dolazak na funkciju neće dovesti do ključnih promena u ukrajinskoj strategiji, saopštila je "Ejža tajms".

Poznat po tome što je vodio vojsku u "mašinu za mlevenje mesa" u Bahmutu, šaljući u talasima trupe da se suoče sa "neprijateljskom vatrom", pisao je "Politiko".

Izgleda da Sirski ne opravdava očekivanja Zelenskog, jer pored Avdejevke, odmah po dolasku na novu funkciju, izgubio je oko 1.500 ljudi u Selidovu,  nakon što je ruska vojska pogodila kamp za obuku Oružanih snaga Ukrajine. 

image
VV inauguration
banner