Svet

Misterija Tesline ukradene biste: Pojavila se na aukciji nakon 10 godina i opet nestala

Bistu slavnog srpsko-američkog pronalazača, koja je nestala 2014, Metju Luis Rebrović je uradio i poklonio davne 2008. godine, kada je i osnovana Srpska kulturna bašta u Klivlendu
Misterija Tesline ukradene biste: Pojavila se na aukciji nakon 10 godina i opet nestala© Википедија

Kako izveštavaju američki mediji iz Klivlenda (Ohajo) sasvim slučajno, ali na kratko, rešena je misterija ukradene Tesline biste iz avgusta 2014. godine.

Lu Rebrović je pre nekoliko dana ukucao svoje prezime u Gugl u nadi da će pronaći neke davno izgubljene rođake sa kojima bi se mogao povezati sada kada je u penziji.

Umesto toga, potpuno ga je šokirao jedan od prvih rezultata koje je pretraživač izbacio: listing na liveAuctioneers.com; to je popularna veb stranica za aukcije koja omogućava galerijama i privatnim licima da preko njih ponude umetnička dela za onlajn licitaciju.

"Bronzanu bistu muške figure sa potpisom moga oca M.L. REBROVIĆ", ponudila je na aukciju Premier Auction Galleries. Na listi nije pisalo da je to Teslina bista, već je u opisu stajalo "Bronzana bista muškog gospodina, a početna cena bila je 50 dolara", navodi Rebrović.

Kada je video sliku, Rebrović je odmah u njoj prepoznao bistu slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle koju je njegov otac, Metju Luis Rebrović, izvajao i poklonio davne 2008. godine, kada je i osnovana Srpska kulturna bašta u Klivlendu, zalaganjem Aleksandra Aleksa Mačeskog.

Lu Rebrović je identifikovao bistu kao očevu i na osnovu inicijala urezanih na levom ramenu biste.

On je rekao i da je skulptura koja je nestala iz Srpske kulturne bašte jedina Teslina bista koju je njegov otac izlio u bronzi.

Rebrović je rekao da su on i njegova supruga proveli poslednjih nekoliko dana pokušavajući da stupe u kontakt sa ljudima iz liveAuctioneers.com i galerije koja je dala bistu na aukciju (Premiere Art Galleri) ali
nisu dobili nikakav odgovor.

A kada su kontaktirali portparola policije u Klivlendu, Teslina bista je odmah nastala tj. povučena sa listinga liveAuctioneers.com.

Metju Luis Rebrović (92) bio je hemičar po zanimanju i umetnik po hobiju, bio je veliki poštovalac Tesle i napravio je nekoliko njegovih bista, uključujući i jednu koja je izložena na univerzitetu u Beogradu.

Umro je u julu 2014, mesec dana pre nego što je Teslina bista nestala.

"Ideja da bi tatina bista ponovo mogla da bude na nekom lepom mestu je veoma utešna",  izjavio je Lu Rebrović.

Ubrzo posle krađe 2014, Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu, novu Teslinu bistu poklonila je "Tesla naučna fondacija" iz Filadelfije, a njen osnivač Nikola Lončar kaže za RT Balkan: "Čim smo čuli za ovaj nemili događaj kontaktirali smo Aleksandra Aleksa Mačeskog, počasnog konzula Srbije u Klivlendu. Bistu koju smo poklonili i koja se i danas nalazi u čuvenoj Srpskoj kulturnoj bašti uradio je vajar Bojan Mikulić iz Banja Luke".

Kako navodi, na ovom mestu se nalaze biste mnogih znamenitih Srba: Milutina Milankovića, Mileve Marić-Ajnštajn, Mihajla Idvorskog Pupina, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Nadežde Petrović, Petra Prvog Karađorđevića i mnogih drugih.

"Od 11. septembra 2022. godine tu je i bista Novaka Đokovića, koju je takođe darovala naš fondacija. Sve u svemu, bojeći se policije i Ef-Bi-Aj-a, koji ima specijalno odeljenje koje se bavi ukradenim umetničkim predmetima, Teslina bista je brzo skinuta sa sajta i ponovo se vodi kao nestala. Nadamo se da će nadležni organi, ovoga puta, brzo reagovati i uraditi svoj posao", izjavio je Lončar.

Klivlend se nalazi u centru naših zajednica i udaljen je oko četiri do šest sati vožnje od Čikaga, Vašingtona, Njujorka, Filadelfije, Detroita i drugih gradova u kojima žive Srbi u SAD. Kulturna bašta (Cleveland Cultural Gardens) je kompleks od preko trideset bašti koje se nalaze u Rokfelerovom parku.

Svaka od njih je posvećena narodima i zemljama iz kojih su došli imigranti koji žive u Klivlendu i celoj Americi. 

image