Svet

Slučajni događaji ili vandalizam uperen prema Srbiji i srpskim velikanima?

U razmaku od samo nekoliko dana na severnoameričkom kontinentu su se odigrala dva nemila događaja za srpsku zajednicu, jedan u Kalgariju u Kanadi, drugi u Njujorku
Slučajni događaji ili vandalizam uperen prema Srbiji i srpskim velikanima?© Приватна архива

Kraj 2023. godine Srbi širom sveta ispraćaju sa gorčinom zbog dva nemila događaja koja su se odigrala na Američkom kontinentu – jedan u Kalgariju (Kanada), a drugi nedavno na Long Ajlendu u Njujorku.

Južno od Kalgarija, lopovi su "odali počast" srpskim naučnicima tako što su njihove spomen-ploče ukrali tokom prošlog vikenda, a zvaničnici kažu da je šteta procenjena na više od 20.000 dolara.

Samo 12 dana ranije, veliki požar zahvatio je Teslin naučni centar u Vordenklifu i skoro uništio jedinu Teslinu preostalu laboratoriju na Long Ajlendu.

U parku SPARK, koji se nalazi u blizini Srpske pravoslavne crkve Sveti Simeon, na raskrsnici magistralnog puta 2 i Danbou roud (Dunbow Road) postavljene su ploče sa likovima i opisom najvažnijih dostignuća Nikole Tesle, Mihajla Idvorskog Pupina, Milutina Milankovića i Mileve Marić-Ajnštajn.

Prema rečima zvaničnika sva umetnička dela, kao i znakovi-obeležja darodavaca, ukradeni su u ranim jutarnjim satima u nedelju 3. decembra. Krađa je prijavljena policiji, koja moli sve koji su bili svedoci krađe ili imaju informacije o tome gde se ploče nalaze, da im se jave.

Kako je u Kanadi sve pod video nadzorom, nejasno je zašto policija nije prvo pogledala kamere pored magistralnog puta i javnost obavestila šta kaže video-zapis.

Nameću se pitanja kome su uopšte potrebne ove spomen-ploče osim ukoliko neće poslužiti za otkup i reciklažu kao sekundarne sirovine. Ili kome to u Kanadi smetaju srpski naučnici koji su zadužili čitavu planetu?

Prof. dr Majda Đorđević iz Toronta, koja je veći deo života provela u Kalgariju, je bila jedna u grupi od četvoro Tesla entuzijasta koji su 2014. godine u Kanadi osnovali Tesla udruženje.

"Jedna od prvih inicijativa Udruženja je bilo podizanje statue Nikole Tesle u kampusu Univerziteta u Kalgariju, za čiju sam realizaciju bila, kao penzionisana profesorka, posebno zadužena. Mada su sredstva bila obezbeđena i ceo projekat urađen, ni nakon dve godine pregovora i ubeđivanja, od rektora do studenata, nismo dobili odobrenje. Sledio je pokušaj da se to realizuje negde u gradu, međutim ni tamo nismo naišli na razumevanje. Nakon toga, Zoran Milanović, osnivač i predsednik Udruženja, predložio je da se na imanju naše crkve Sv. Simeon Mirotočivi napravi memorijalni park, SPARK, posvećen velikim srpskim naučnicima. Ova ideja bila je odmah prihvaćena, pa je započelo prikupljanje sredstava", kaže za RT Balkan Majda Đorđević.

Kako kaže, mnoge radove su izveli sami parohijani – betoniranje, popločavanje, izrada klupa i nosača spomen ploča, uređenje travnjaka i cvetnih leja. Postavljene su četiri spomen ploče gravirane u bronzi: Nikole Tesle, Mihajla Idvorskog Pupina, Milutina Milankovića i Mileve Marić-Ajnštajn.

Svaka ploča je bila postavljena na sopstveni stub, a tri manja stuba su nosila metalne ploče sa ugraviranim imenima darodavaca. Ova prva faza SPARK-a završena je prošle godine u maju i bila je ponos svih nas koji delimo korene sa ovim velikim ljudima. Ukupna vrednost celog projekta bila je procenjena na 35.000 dolara.

"Ne može se opisati kakav šok i razočarenje su doživeli sveštenik i parohijani koji su došli na nedeljnu službu i zatekli opustošen park. Sve ploče su ukradene, samo je ostalo sedam  crnih stubova kao tužna slika šume posle požara. Bol koji nam je nanet i praznina koja je ostala ne mogu se novcem meriti. Ožalošćena sam i revoltirana što se takav vandalizam dogodio i to na crkvenom imanju", ističe naša sagovornica.

Požar u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji

Samo nekoliko dana ranije, prema saopštenju policije okruga Safolk, vatrogascima je stigao poziv 21. novembra oko 17 sati po lokalnom vremenu, zbog požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice u Ist Šoremu gde je Tesla nekada živeo (1902–1906). Tri dana vatrenu stihiju je gasilo 100 vatrogasaca, iz 17 distrikta.

Teslin naučni centar je mesto gde se nalazi jedina preostala laboratorija srpskog naučnika Nikole Tesle, a zgrada je bila pod opsežnom rekonstrukcijom.

Direktor centra Mark Alesi je nešto ranije (četvrtak 16. novembra) na Gala donatorskoj večeri, na kojoj su bili i ambasador Ljiljana Nikšić iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović, rekao da im je čast što ih najveće kompanije poput Gugla, Amazona, Majkrosofta i mnogih drugih, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavaju u rekonstrukciji Tesline laboratorije.

"Tesla je bio ponosan na svoje srpsko poreklo, pa se čini prikladnim, da je jedna od prvih zemalja koja nam se obratila da nam pomogne u našoj misiji obnove njegove istorijske laboratorije baš Srbija… Cilj nam je da Vordenklif otvorimo za javnost do kraja 2026", istakao je Alesi.

Ubrzo posle toga izbio je požar.

I pored toga što naš narod kaže: "Sve što se jednom desi, ne mora se nikad ponoviti. Ali sve što se desi dva puta, desiće se sigurno i treći put", ostaje nam da se nadamo da do trećeg nemilog događaja neće doći i da ćemo kraj stare godine dočekati bez novih napada na tekovine srpskog roda.

image