Srbija i Balkan

Je l' to Tesla nosi haljinu: Modna revija u Parizu koja nikog nije ostavila ravnodušnim

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, reagovala je na jednu konkretnu kreaciju sa revije "Tesla fešn" koju je organizovala Vesna Jugović, odnosno manekena koji likom podseća na Teslu, a obučen je u belu toga-haljinu i ima ogrlice oko vrata - neprimerena zloupotreba, saopštili su oni

Mediji su je ocenili kao spektakularnu i raskošnu, Teslina naučna fondacija kao nedopustivu - u svakom slučaju o modnoj reviji "Tesla fešn" održanoj prošle nedelje u rezidenciji Ambasade Srbije u Parizu i dalje se priča.

Radi se o sedmoj modnoj manifestaciji "Serbija fešn dej", čija je autorka Vesna Jugović da Vinča, a koja je ovog puta bila inspirisana i posvećena liku i delu genijalnog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, reagovala je, naime, na jednu konkretnu kreaciju, odnosno manekena koji likom podseća na Teslu, a obučen je u belu toga-haljinu i ima "raskošne" ogrlice oko vrata, ocenivši da je nedopustivo da se maneken u takvoj kreaciji pojavi na modnoj pisti i simbolizuje ili odaje počast Nikoli Tesli.

"Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu. Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik fondacije Nikola Lončar.

Zadužbina Petar Mandić, osnovana u Srbiji sa ciljem da čuva sećanje na Tesline pretke, navela je da je "krajnje neprimereno" kako je Tesla prikazan u jednoj od kreacija.

"Aluzija tog jednog performansa, na kome je Tesla prikazan na način koji ne pristoji najvećem srpskom geniju i pronalazaču jer implicitno šalje krajnje degutantnu poruku, jeste takva da svakom iskrenom poštovaocu Teslinog dela stvara neprijatan osećaj. Mentalni egzibicionizmi, u kojima se Teslin lik koristi na krajnje neprimeren način, ne priliče srpskom narodu, niti mestu na kome je manifestacija održana", navodi se u njihovom saopštenju.

Autorka modne manifestacije, Vesna Jugović za RT Balkan kratko je rekla da trenutno nije u prilici da komentariše reagovanja jer se još nalazi u Parizu i da će za komentar biti dostupna od sutra. Do objavljivanja ovog teksta, nije nam stigao ni odgovor Ambasade Republike Srbije u Francuskoj na pitanja upućena mejlom. 

Na reviji "Tesla fešn" svoje kreacije predstavilo je četvoro modnih kreatora: Dejana Milosavljević, koja je navela da je bila inspirisana Teslinim izumima, Jelena Mandić, koja je predstavila kolekciju "Ličko seme" čiji je deo bio i nakit, Mladen Milivojević Baron sa elegantnim kreacijama iz kolekcije "Žene su zaista volele Teslu" i Bata Spasojević sa kolekcijom "369 Tesla". 

"Kolekcija '369' poseduje dodir futurizma. Vrlo je jaka i sugestivna. Obiluje jakim printovima i izražajnim, oštrim siluetama. Ona je pronašla Teslin put, a ljudi sa posebnim osećajem će sa sigurnošću voleti da je nose. Art momenat je apsolutno prisutan", rekao je Bata Spasojević za srpske medije posle revije.

Modnoj reviji prisustvovala je i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić koja je na otvaranju rekla da se "Teslin genijalni um zadržao na kratko u našem svetu, prosvetljujući ga svojim naučnim idejama, ali i danas predstavlja beskrajnu inspiraciju za svakog umetnika koji može naići na njegove ideje u potrazi za suštinom ljudskog postojanja u ovom svetu".

Događaj je organizovan u rezidenciji Ambasade Srbije za koju je sama ambasadorka Ana Hrustanović rekla na reviji da je "jedan od najreprezentativnijih diplomatskih objekata koje Srbija ima širom sveta, čiju vrednost dodatno uvećava bašta sa pogledom na Ajfelov toranj".

image