Magazin

Nakon šest decenija otkriveno gde je sahranjena Pupinova ćerka

Za života Varvara je upoznala mnoge značajne Srbe – Paju Jovanovića koji je uradio njen portret 1902/1903. u Americi, Nikolaja Velimirovića kome je Pupin bio domaćin prilikom njegovih poseta SAD, ali i Nikolu Teslu. Nikada niko nije položio cveće na Varvarin grob…
Nakon šest decenija otkriveno gde je sahranjena Pupinova ćerka© Приватна архива

Ćerka našeg naučnika, profesora na Univerzitetu Kolumbija i počasnog konzula Srbije u SAD, Mihajla Idvorskog Pupina koju je dobio u braku sa Katarinom Sarom Džekson, rođena je 1889. a preminula je u hotelskoj sobi poslednjeg julskog dana 1962. godine.

Od tada, pa do danas, njen život je obavijen velom tajne, a mesto gde je sahranjena bilo je nepoznato. Mnogi Pupinovi biografi navodili su različita mesta sahrane, od toga da počiva na Sirotinjskom groblju u Njujorku, u Nju Džerziju…

Ali Varvara je sahranjena na istom mestu gde se nalazi i grob njenih roditelja – na groblju Vudlon u Bronksu. Kako saznajemo od Susane Olsen, direktorke za podršku klijentima Vudlon groblja iz Bronksa, pored Pupina i Katarine Sare počiva i Varvara Pupin Smit i njen (drugi) suprug Luis G. Smit, od koga se ona razvela posle očeve smrti.

Kako Varvara ni u jednom braku nije imala svoje potomstvo, na groblju Vudlon nema njene nadgrobne ploče. Pre Varvare, umrli su i njeni brat i sestra po majci.

Na doktorskoj disertaciji u Berlinu, pred završetak studija, Pupin se zaljubio u Katarinu Saru, sestru svog američkog kolege koja je tada boravila u Evropi. Mladi par se venčao u grčkoj pravoslavnoj crkvi u Londonu, krajem oktobra 1888.

Naredne godine dobili su ćerku Varvaru, koja je imala brata i sestru po majci. Naime, Katarina Sara je bila udovica kada je upoznala Pupina. O dečaku koji je imao sâmo osam godina i šestogodišnjoj devojčici koje je dovela sa sobom u brak, Pupin je brinuo s očinskom ljubavlju.

Nažalost, kada je krenula u osnovnu školu, Varvara je ostala bez majke koja je iznenada preminula. Katarina je, naime, često vodila beleške tokom Pupinovih istraživanja, pa mu je pomagala i dok je radio na otkriću sekundarnog X zračenja. Posle četiri meseca rada sa X-zracima, bez zaštitne odeće, Pupin i njegova supruga su se ozračili. Pupin je jedva preživeo.

Kako je veoma rano ostala bez majke, Varvara nije imala srećno detinjstvo. Njen život je bio psihološka tragika materijalno situiranih osoba koja je aktuelna i danas, najčešće u zapadnim društvima. U to vreme, mlade devojke iz elitnih krugova su trenirale tenis i jahanje, pa je i Varvara kao bogata i mlada devojka trenirala ove sportove. Rano se udala, a njen (prvi) muž je na venčanju uzeo prezime Pupin, kako bi lakše napredovao u karijeri.

Da ironija sudbine bude veća, na dan kada je Pupin preminuo (12. marta), protojerej-stavrofor Đokan Majstorović iz Amerike drži pomen Pupinu i njegovoj supruzi Katarini Sari i ne sluteći, jer nema nikakvog spomen obeležja, da tu počiva i njihova ćerka jedinica.

Sveštenik Đokan je 18 godina služio u crkvi Sv. Save u Njujorku, a od 2016. paroh je naše crkve u Nju Džerziju. On redovno održava pomen na Pupinovom grobu od 2006. i tada se tu okupi veći broj Srba. Ovom događaju uvek prisustvuje i konzul Srbije u Njujorku. U martu 2024. jerej Đokan će prvi put služiti pomen i Varvari, tačno 62 godine nakon njene smrti.

Za života Varvara je upoznala mnoge značajne Srbe – Paju Jovanovića koji je uradio njen portret 1902/1903. u Americi. Nikolaja Velimirovića kome je Pupin bio domaćin prilikom njegovih poseta SAD, ali i Nikolu Teslu. Varvara i Tesla su se videli par dana pre Pupinove smrti, kada ga je Tesla posetio u bolnici.

"Ovo je veliko otkriće. Nikada niko nije položio cveće na Varvarin grob… Varvara je jedino dete velikog profesora i naučnika srpskog porekla, o kojoj i danas ne znamo mnogo. Propustili smo da nam Varvara lično govori o svom ocu zbog aktuelne politike, koja je tek 17 godina nakon njene smrti 'dopustila' da Pupinova veličina dođe do nas, koji smo rođeni u vremenu kada je Pupinov značaj sistematski skrivan", kaže dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin".

Ipak, s obzirom na to da je Varvara živela do 1962, ostaje zaprepašćenje nad činjenicom da je Pupinova ćerka, iako darovita na oca, čak joj je priznat i jedan patent, imala teskoba u životu i da je sahranjena tako da joj se sve do sada ni grob nije znao…

image