Svet

Lula uporedio "genocid" u Gazi sa Holokaustom; Netanjahu: Prešao je crvenu liniju

Brazilski ambasador će sutra doći na razgovor u izraelsko ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu se uručila protestna nota
Lula uporedio "genocid" u Gazi sa Holokaustom; Netanjahu: Prešao je crvenu linijuwww.globallookpress.com © Allan Calisto/Keystone Press Agency

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da je ono što se dešava u Pojasu Gaze genocid u razmerama zverstava Adolfa Hitlera nad Jevrejima.

"Ono što se palestinskom narodu dešava u pojasu Gaze nije se dogodilo ni u jednom drugom periodu u istoriji. Zapravo, desilo se: Kada je Hitler odlučio da ubija Jevreje... U pojasu Gaze nije rat, već genocid", rekao je predsednik Brazila na samitu Afričke unije, prenosi "Si-En-En Brazil".

Komentarišući Lulinu izjavu, premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je predsednik Brazila prešao crvenu liniju.

"Reči predsednika Brazila su sramotne i alarmirajuće. Ovde se radi o trivijalizovanju Holokausta i pokušaju da se naškodi jevrejskom narodu i pravu Izraela da se brani", rekao je Netanijahu, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da je poređenje Izraela sa Holokaustom i Hitlerom prelazak crvene linije.

"Izrael se bori za svoju odbranu i obezbeđivanje budućnosti, dok se ne ostvari potpuna pobeda, dok poštuje međunarodni zakon", istakao je Netanijahu.

Brazilski ambasador će sutra doći na razgovor u izraelsko ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu se uručila protestna nota.

"Brazilski ambasador će biti pozvan da dođe sutra na razgovor. Reči predsednika Brazila su sramne i ozbiljne. Niko neće oduzeti Izraelu pravo da se brani. Naložio sam ljudima iz mog ministarstva da pozovu brazilskog ambasadora, da mu se uruči protestna nota sutra", naveo je izraelski ministar Izrael Kac na Iksu.

Jad Vašem: Očigledan antisemitizam

Predsednik memorijalnog centra za žrtve holokousta Jad Vašem Dani Dajan izjavio je danas da komentari brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve o holokaustu predstavljaju očigledan antisemitizam i iskrivljavanje istorijskih činjenica.

Dajan je rekao da Lulino upoređivanje izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze sa holokaustom predstavlja "nečuvenu kombinaciju mržnje i neznanja".

Dajan je na platformi X napisao da je Lulina izjava antisemitska prema definiciji antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust, objavio je "Tajms of Izrael".

"Poređenje zemlje koja se bori protiv ubilačke terorističke organizacije sa akcijama nacista u holokaustu zavređuje se osude", naveo je Dajan.

image