Svet

Ratni drugovi: Britanski specijalci sprečili svoje avganistanske saborce da dobiju vize u Britaniji

Jedan od pripadnika avganistanskih specijalnih jedinica optužio je svoje nekadašnje saborce iz Velike Britanije za ratne zločine
Ratni drugovi: Britanski specijalci sprečili svoje avganistanske saborce da dobiju vize u Britaniji© Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Britanske specijalne jedinice su sprečile da avganistanski vojnici, sa kojima su ratovali protiv Talibana nakon što je ta grupa preuzela vlast u toj zemlji 2021. godine, dobiju dozvolu za dolazak u Veliku Britaniju, prenosi Bi-Bi-Si.

Procurili dokumenti pokazuju da su specijalne jedinice odbile da sponzorišu prijave svojih nekadašnjih saboraca, iako su mnogi od njih imali uverljive dokaze da su se borili zajedno sa britanskim vojnicima.

Avganistanski komandosi su učestvovali u nekim od najopasnijih misija koje su britanske trupe sprovodile tokom rata u toj zemlji, navodi Bi-Bi-Si.

Ministarstvo odbrane je objavilo da sprovodi nezavisnu istragu.

Nakon što su Talibani ponovo preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, pripadnici avganistanskih specijalnih jedinica CF 333 i ATF 444 postali su meta njihovih odmazda, zbog čega su mnogi pokušali da pobegnu iz zemlje - između ostalog i u Veliku Britaniju.

Iako je njima trebalo da bude olakšano da dobiju neophodne boravišne dozvole u skladu sa zvaničnom politikom britanske vlade, to se ipak nije dogodilo.

Britanski javni servis navodi se da su imigracione vlasti automatski odbijale prijave avganistanskih vojnika koji nisu dobili preporuku svojih britanskih kolega, te da je zabeleženo na desetine takvih slučajeva.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, mnogi od njih koji su ostali u Avganistanu su mučeni i ubijeni od strane Talibana.

Jedan od avganistanskih vojnika, koji je anonimno govorio za Bi-Bi-Si, rekao je da se oseća "kao da su ga ostavili samog u paklu", kritikujući pripadnike britanskih specijalnih jedinica.

On je tvrdio i su britanske jedinice počinile ratne zločine, kao i da je povukao svoje ljude iz zajedničkih misija nakon što su Britanci ubili avganistanske civile.

image
VV inauguration
banner