Svet

Evropski parlament u pripravnosti: Na telefonima poslanika nađeni tragovi špijunskog softvera

Pretnja je ozbiljno shvaćena s obzirom na to da se približavaju EU izbori
Evropski parlament u pripravnosti: Na telefonima poslanika nađeni tragovi špijunskog softvera© Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Evropski parlament saopštio je da je na telefonima političara i osoblja svog pododbora za odbranu pronašao tragove špijunskog softvera, prenosi "Politiko".

U internom mejlu Evropskog parlamenta, navodi se da su mobilni aparati pogođeni nametljivim softverskim alatima za nadzor, te je svim poslanicima savetovano da telefone odnesu u aj-ti službu ove institucije kako bi bili provereni.

Evropski parlament je u visokoj pripravnosti zbog sajber napada i potencijalnog stranog mešanja uoči izbora za EU zakazanih za jun, navodi "Politiko", koji je u decembru izvestio da je interna revizija pokazala da sajber bezbednost ove institucije "još nije ispunila industrijske standarde" i da "nije u potpunosti u skladu sa nivoom pretnje" koju predstavljaju hakeri koje sponzorišu države i druge preteće grupe.

Zamenica portparola parlamenta Delfin Kolard rekla je da su "tragovi pronađeni u dva uređaja" te da su zato članovima odbora prosleđeni mejlovi u kojima se pozivaju da provere telefone.

"U ovom geopolitičkom kontekstu i s obzirom na prirodu dosijea koje prati Pododbor za bezbednost i odbranu, posebna pažnja posvećena je uređajima članova ovog pododbora i osoblja koje podržava njegov rad", navodi se u saopštenju.

"Politiko" podseća da su 2022. godine istraživači otkrili da su telefoni članova katalonskog Pokreta za nezavisnost, uključujući političare EU, bili zaraženi špijunskim softverima poput "Pegaza".

Iste godine, grčki poslanik u Evropskom parlamentu i opozicioni lider Nikos Andrulakis bio je na listi grčkih političkih i javnih ličnosti za koje je utvrđeno da je meta "Predatora", još jednog špijunskog alata. I predsednica parlamenta Roberta Mecola ranije se takođe suočila sa pokušajem hakovanja pomoću špijunskog softvera.

Članovi Evropskog parlamenta su 2022. godine osnovali poseban istražni odbor za istraživanje ovog pitanja koji je proveravao niz skandala u zemljama uključujući Španiju, Grčku, Mađarsku i Poljsku i saopštio da su najmanje četiri vlade u EU zloupotrebile hakerske alate radi političke dobiti.

image