Svet

Jutjuberka davala savete o roditeljstvu, osuđena zbog zlostavljanja dece: Izgladnjivala ih i vezivala

Dve žene uhapšene su u avgustu 2023. godine pošto je Frenkin neuhranjeni 12-godišnji sin uspeo da pobegne kroz prozor kuće Džodi Hildenbrant
Jutjuberka davala savete o roditeljstvu, osuđena zbog zlostavljanja dece: Izgladnjivala ih i vezivala© Tanjug/AP/Ron Chaffin

Rubi Frenki, majka šestoro dece koja je davala savete o roditeljstvu putem popularnog Jutjub kanala, osuđena je juče na četiri zatvorske kazne od jedne do 15 godina, po teškim optužbama za zlostavljanje dece.

Frenki (42), koja je imala 2,3 miliona pratilaca na svom, sada izbrisanom video kanalu "8 putnika", koji je osnovala 2015. godine, uhapšena je u južnoj Juti prošlog avgusta.

Sud je osudio i Rubinu bivšu poslovnu partnerku Džodi Hildenbrant (54), prenosi "Gardijan".

Zatvorske kazne će služiti jednu za drugom. Koliko će svaka tačno dobiti odrediće odbor za uslovne kazne.

Nakon hapšenja Rubi, njena najstarija ćerka (20) podelila je sada izbrisanu fotografiju na Instagramu policajaca sa natpisom: "Konačno".

Na sudu, Frenki je bila u suzama nakon što je čula presudu. Ona se izvinila svojoj deci.

"Bila sam toliko dezorijentisana da sam verovala da je mrak svetlost, a da je ispravno pogrešno", rekla je ona, prenosi Bi-Bi-Si.

Na sudu je državni tužilac Erik Klark rekao da je dvoje njene dece, u to vreme od devet i 11 godina, živelo u "okruženju nalik koncentracionom logoru" i nazvao je značajnom pretnjom za zajednicu.

"Deci je redovno uskraćivana hrana, voda, kreveti za spavanje i gotovo svi oblici zabave", rekao je Klark.

Dve žene uhapšene su u avgustu 2023. godine pošto je Frenkin neuhranjeni 12-godišnji sin uspeo da pobegne kroz prozor kuće Džodi Hildenbrant.

Policija je saopštila da je dete otrčalo kod komšija i zatražilo hranu i vodu, a da je po rukama i nogama imao rane od vezivanja konopcem.

Hapšenjem je završena njena duga i kontroverzna karijera na Jutjubu. 

Rubi je iskoristila bum koji su vlogovi o roditeljstvu doživeli u tom vreme.

Na snimcima je bila prikazana tipična mormonska porodica iz predgrađa, u kojoj se deca obrazuju kod kuće, kuva se, jede i međusobno razgovara.

Daleko od kamere, međutim, njena deca su bila izložena zlostavljanju, koje je uključivalo vezivanje, premlaćivanje i šutiranje, uskraćivanje hrane i prisiljavanje na rad po suncu bez zaštite, što je dovodilo do ozbiljnih opekotina, navodi se u policijskoj evidenciji.

Kada su se Rubi i njen muž razveli 2022. godine, kanal je ugašen, a ona je počela da se pojavljuje na snimcima na Jutjubu sa Hildenbrantovom.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Rubin bivši muž Kevin Frenki je zatražio da joj se izrekne maksimalna kazna, a zlostavljanje dece je nazvao "užasnim i nehumanim", preneo je Bi-Bi-Si.

image