Svet

Sirski priznao da je situacija na frontu teška

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je, kako je naveo, zajedno sa ukrajinskim ministrom odbrane obišao mesta u zoni borbe i razgovarao o daljim koracima u suzbijanju ruskih dronova i vazdušnih udara
Sirski priznao da je situacija na frontu teška© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, nakon što je ukrajinska vojska pretrpela poraz u Avdejevki u DNR i gradu Krinki u Hersonskoj oblasti, priznao je da je situacija na frontu za ukrajinske trupe teška.

"U mnogim oblastima situacija je složena i zahteva stalno praćenje", napisao je Sirski na Telegramu

Sirski je, kako je naveo, zajedno sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovim obišao mesta u zoni borbenih dejstava i razgovarao o daljim koracima u suzbijanju ruskih dronova i vazdušnih udara, kao i o jačanju pojedinih sektora fronta.

Jedinice ruske vojske u zoni Specijalne vojne operacije su 17. februara oslobodile Avdejevku, industrijski grad u blizini Donjecka. U pitanju je grad koji je važio za najutvrđenije mesto na ukrajinskom frontu, budući da je ukrajinska vojska od sredine 2014. godine gradila utvrđenja, podzemne i nadzemne bunkere, rovove i druge objekte, čime je od Avdejevke napravila pravu tvrđavu.

Ipak, zahvaljujući hrabrosti, efikasnosti i iskustvu ruskih boraca, nakon četiri i po meseca aktivne bitke i oko mesec dana urbanih borbi Avdejevka je oslobođena, a ukrajinski militanti su se u rasulu bežali kako bi sačuvali živu glavu.

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. februara izvestilo da su ruske trupe u pravcu Hersona za nedelju dana preuzele kontrolu nad selom Krinki, zauzele povoljnije pozicije, odbile tri napada, a Ukrajinci su izgubili 460 ljudi i pet tenkova.

Pentagon je ranije upozorio Kijev da će, bez nastavka američke pomoći, morati da odluči kojih gradova će se odreći. Senat je odobrio predlog zakona, kojim se, između ostalog, izdvaja više od 60 milijardi dolara za potrebe Kijeva, ali to nije prihvatio donji dom Kongresa. Vladimir Zelenski je priznao da bi Ukrajina bila oslabljena na bojnom polju ako u roku od mesec dana ne dobije pomoć koju su joj obećale SAD.

image