Svet

Francuzi protiv Makronovog predloga: Političke partije i javnost protiv slanja trupa u Ukrajinu

Francuski predsednik nije naišao na pozitivne reakcije na svoj predlog u francuskom javnom mnjenju - naprotiv, većina Francuza i manje više sve relevantne političke partije tome su se jasno usprotivile
Francuzi protiv Makronovog predloga: Političke partije i javnost protiv slanja trupa u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da preuzme liderstvo u vezi sa pomoći Zapada Ukrajini i poveća smanjenu podršku Kijevu, ali u tom pokušaju nailazi na otpor francuskih političara, piše "Politiko".

Dok su ukrajinske snage potisnute na bojnom polju i postoji neizvesnost u vezi sa daljom vojnom pomoći Zapada, Makron je u ponedeljak izjavio da "ne treba isključiti mogućnost" da u budućnosti evropske države pošalju trupe u Ukrajinu.

Ipak, njegova izjava već je naišla na kritike francuske opozicije.

Predvodnica desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen rekla je da se Makron svojim izjavama "poigrava životima francuske dece", dok je lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon naveo da bi suočavanje "nuklearnih sila jednih protiv drugih" bilo "ludilo".

Socijalistička partija i konzervativni Republikanci takođe su osudile Makronovu izjavu.

Prema istraživanjima, Makronova centristička liberalna stranka Renesansa trenutno uživa daleko manju podršku građana u odnosu na krajnju levicu i krajnju desnicu uoči evropskih izbora u junu, navodi "Politiko".

Makronovo nastojanje da se pruži veća pomoć Ukrajini nije u skladu ni sa preovlađujućim stavom francuskih građana.

Nedavne ankete pokazuju da samo 50 odsto Francuza podržava slanje pomoći Ukrajini u naoružanju.

Prema anketama, samo 62 odsto Francuza podržava sankcije prema Rusiji, u poređenju sa 72 odsto na početku sukoba.

"Zaista ne razumem zašto je rekao to što je rekao, to može biti viđeno kao opasna, zabrinjavajuća ideja, slanje trupa. Pogotovo ako nema nikakvog sporazuma unutar EU", rekao je stručnjak za istraživanje javnog mnjenja Bruno Žanbar.

Promena u Makronovoj politici

Makron, koji je na početku rusko-ukrajinskog sukoba bio jedan od umerenijih zapadnih lidera, svojom izjavom je pokušao da preuzme lidersku poziciju kada je reč o podršci Kijevu.

Ipak, njegovi planovi očigledno nisu usklađeni sa stavovima većine Francuza, navodi "Politiko", dodajući da oni sukob Kijeva i Moskve ne gledaju kao na "sudar civilizacija".

"Rusija se ne percipira kao direktna pretnja po Francusku, već kao pitanje nekadašnjeg SSSR", rekao je Žanbar.

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurn izjavio je u utorak da bi francuske trupe mogle da imaju neborbenu ulogu u Ukrajini i da bi mogle da pomažu u uklanjanju mina, sajber odbrani i proizvodnji oružja.

Sežurn je rekao poslanicima da moraju da se razmotre nove akcije za podršku Zapada Ukrajini.

"Neke od tih akcija bi mogle zahtevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbe. Ništa ne treba isključiti", naveo je Sežurne.

Makronova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

image