Svet

Dugogodišnji saradnik RT i noćna mora Tonija Blera izabran za poslanika u britanskom parlamentu

Džordž Galovej, nekadašnji poslanik Laburističke partije i vatreni protivnik rata u Iraku, vraća se u britanski parlament
Dugogodišnji saradnik RT i noćna mora Tonija Blera izabran za poslanika u britanskom parlamentuGetty © Christopher Furlong

Velika Britanija je dobila novog člana parlamenta, a reč je dobro poznatom političaru koji je više puta privlačio pažnju javnosti svojim nekonvencionalnim političkim stavovima, piše "Politiko".

Džordž Galovej, nekadašnji poslanik iz redova Laburističke partije, vratio se u Donji dom britanskog parlamenta nakon pobede na glasanju u izbornoj jedinici Ročdejl, ovog puta kao predstavnik levičarske Radničke partije Britanije.

Šezdesetdevetogodišnji Škotlanđanin je u britanski parlament prvi put ušao 1987. godine, a ubrzo je postao jedan od najpoznatijih antisistemskih glasova u britanskoj politici - zbog čega je često ulazio u sukobe sa rukovodstvom sopstvene partije.

Kao veliki protivnik britanskog i zapadnog angažmana na Bliskom istoku, Galovej je privukao pažnju svetske javnosti kada je 1994. godite otputovao u Irak i sastao se sa tadašnjim predsednikom Sadamom Huseinom.

"Gospodine, pozdravljam vašu hrabrost, vašu snagu, vašu neumornost", rekao je on tom prilikom, zbog čega se našao na udaru oštrih kritika tadašnjeg lidera laburista Džona Smita.

Početkom dvehiljaditih, Galovej je bio jedan od glavnih kritičara spoljne politike laburističkog premijera Tonija Blera - pre svega njegove odluke da zajedno sa Amerikancima napadne Irak početkom 2003. godine.

Laburisti su ga kasnije iste godine izbacili iz partije, a on je na izborima 2005. uspeo da pobedi kandidatkinju svoje nekadašnje stranke u jednoj izbornoj jedinici, pre svega zahvaljujući protivljenju ratu u Iraku.

Veliki povratak Galoveja

Galovejeva pobeda u Ročdejlu pre nekoliko dana u velikoj meri podseća na njegov uspeh od pre skoro dve decenije.

On je kampanju u toj izbornoj jedinici, u kojoj su izbori zakazani nakon smrti laburističkog poslanika i nekadašnjeg gradonačelnika Mančestera Tonija Lojda, zasnovao pre svega na kritici rata u Gazi, kao i britanske pozicije u odnosu na taj konflikt.

Galovej već decenijama važi za jednog od najoštrijih kritičara Izraela u Velikoj Britaniji. On je 2013. godine odbio da učestvuje u debati protiv jednog izraelskog studenta na Univerzitetu u Oksfordu, navodeći da "ne želi da diskutuje sa Izraelcem koji podržava aparthejd".

On je 2019. godine dobio otkaz na "Tok radiju" nakon što je proslavio pobedu Liverpula u finalu Lige šampiona nad Totenhemom - fudbalskim klubom iz Londona poznatom po tome što ima dosta navijača iz jevrejske zajednice - tvitujući da "na trofeju neće biti izraelskih zastava".

Galovej je dugogodišnji saradnik ruske medijske mreže RT, kojoj pripada i RT Balkan, a radio je i za iranski "Pres TV". On je nedavno pohvalio američkog novinara Takera Karlsona zbog intervjua koji je napravio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Iskusni britanski političar vešto je iskoristio bes zbog rata u Gazi, na koji je stavio naglasak u svojoj kampanji, kako bi pobedio u Ročdelju, izbornoj jedinici u kojoj oko 18 odsto stanovništva čine muslimani.

Njegovoj kampanji je na ruku išlo i to što je Laburistička partija uskratila podršku svom kandidatu Azar Aliju samo nekoliko dana pre izbora - i to zbog njegovih navodno neumesnih komentara o Izraelu.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata, Galovej je rekao da će rat Izraela i Hamasa biti glavna tema kojom će se baviti u britanskom parlamentu, dodajući da će njegova nekadašnja partija "platiti visoku cenu zbog toga što omogućava i prikriva katastrofu u Gazi".

image