Svet

Južna Afrika: Izrael je ubijanjem civila koji su čekali hranu prekršio mere MSP-a

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je juče da je u pucnjavi izraelskih vojnika ubijeno više od 100 i ranjeno oko 700 Palestinaca koji su stajali u redu, čekajući hranu
Južna Afrika: Izrael je ubijanjem civila koji su čekali hranu prekršio mere MSP-a© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Essa

Južna Afrika saopštila je danas da je Izrael, ubijanjem Palestinaca koji su stajali u redu za hranu na severu Gaze, prekršio privremene mere Međunarodnog suda pravde.

"Južna Afrika osuđuje masakr 112 Palestinaca i ranjavanje stotina drugih koji su tražili pomoć. Ovaj najnoviji zločin predstavlja još jedno kršenje međunarodnog prava i obavezujućih privremenih mera Međunarodnog suda pravde", nadvodi se u saopštenju južnoafričke vlade, prenosi Rojters.

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je juče da je u pucnjavi izraelskih vojnika ubijeno više od 100 i ranjeno oko 700 Palestinaca koji su stajali u redu, čekajući hranu.

Sa druge strane, portparol izraelske vlade Avi Himan izjavio je da smrt Palestinaca predstavlja tragičan događaj, ali je naveo da je, prema preliminarnim izveštajima, do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze sa tovarom upali među gomilu.

"U nekom trenutku kamioni su bili preplavljeni i vozači kamiona iz Gaze, koji su bili civili, upali su u gomilu ljudi, pregazivši, koliko shvatam, desetine ljudi", rekao je Himan.

Iz izraelske vojske su, međutim, priznali da su pucali na pojedine Palestince koji su navodno krenuli prema vojnicima i tenku na kontrolnom punktu.

image