Svet

Estonska premijerka pokazala da ne "jede Ruse" za doručak: Preferiram musli, jogurt i borovnice

Premijerka Estonije odbacila tvrdnje da je previše "antiruska" da vodi NATO
Estonska premijerka pokazala da ne "jede Ruse" za doručak: Preferiram musli, jogurt i borovniceGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Estonska premijerka Kaja Kalas osporila je tvrdnje da je previše jastrebovski nastrojena prema Moskvi da bi postala sledeći šef NATO-a. "Suprotno onome što tvrde klevetnici, ja ne jedem Ruse za doručak", poručila je na društvenim mrežama.

Političarka je postavila sliku svog doručka i link ka "Politikovoj" priči o novom generalnom sekretaru NATO-a. Obrok je uključivao borovnice, musli, jogurt i misteriozno piće.

U tekstu, sagovornici "Politika" naveli su da je Kalas previše "antiruski" nastrojena i da "jede Ruse za doručak", što bi moglo da bude problematično. "Da li zaista hoćemo da postavimo nekoga ko voli da jede Ruse za doručak na ovu poziciju" šefa NATO-a, rekao je neimenovani EU zvaničnik za briselski portal.

U međuvremenu, Kalasova se pobunila zbog nedostatka "geografske ravnoteže" među članicama EU, što dovodi u sumnju ideju jednakosti unutar EU. Drugim rečima, tražila je da se visoke pozicije u EU i NATO-u daju istočnoevropskim članicama.

Estonska premijerka podržala je inače ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, što su druge zapadne zemlje, uključujući SAD, odbacile.

Netrpeljivi stav Kalasove prema Moskvi osetio se i u samoj zemlji, kada je premijerka Estonije, Ruse koje žive u toj zemlji, opisala kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

image