Svet

Američki zvaničnici nezadovoljni: Savez Ukrajine i SAD pokazuje znake istrošenosti

Ukrajinsko rukovodstvo je sve više isfrustrirano zbog paralize u američkoj politici, koja je dovela do nedostatka municije za trupe na frontu, navodi "Njujork tajms"
Američki zvaničnici nezadovoljni: Savez Ukrajine i SAD pokazuje znake istrošenostiGetty © Chip Somodevilla

Vojni savez između Ukrajine i SAD koji traje već više od dve godine pokazuje znake istrošenosti, jer su visoki američki zvaničnici nezadovoljni ukrajinskom strategijom, dok je Kijev razočaran zbog nedostatka municije, prenosi "Njujork tajms". 

"Više od dve godine nakon što je sklopljen savez, veze između Sjedinjenih Država i Ukrajine pokazuju znake istrošenosti, ustupajući mesto obostranom razočarenju i utisku da su se odnosi zaglavili u kolotečini", piše američki list.

Navodi se i da američki vojni stratezi i zvaničnici, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina zastupaju stanovište po kom Ukrajina "mora da skoncentriše svoje snage na jednu po jednu veliku bitku", dok Kijev troši energiju i resurse u borbama za gradove koji prema mišljenju SAD nemaju strateški značaj, poput Avdejevke.

Sa druge strane, ukrajinsko rukovodstvo je "sve više isfrustrirano zbog paralize u američkoj politici, koja je dovela do nedostatka municije za trupe na frontu".

Osim toga, "Njujork tajms" piše i da je deo Pentagona kritikovao letnju ofanzivu ukrajinske vojske.

"Kontraofanziva je propala. Pojedini zvaničnici Pentagona kažu da napore prošlog leta uopšte ne smatraju kontraofanzivom", prenosi američki list.

Podsećanja radi, ukrajinske snage su početkom juna 2023. godine pokrenule dugo najavljivanu ofanzivu u nastojanju da probiju ruske linije odbrane na jugu i prodru sve do obale Azovskog mora kako bi odsekli Krim od ostatka ruskih teritorija. Ovo im nije pošlo za rukom, pa je nakon višemesečnih borbi i ogromnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, rezultat "ukrajinskih napora" bilo zauzimanje 14 sela i oko 200 kvadratnih kilometara.

image