Svet

Leonid Savin: NATO se priprema za rat sa Rusijom

Kako tvrdi ruski geopolitičar, imajući u vidu brojne manevre NATO-a i ubrzanu vojnu modernizaciju, kao i Makronove izjave o slanju trupa u Ukrajinu, koje su se pojavile kao neka vrsta testa, izgleda da SAD i stratezi Alijanse planiraju nepromišljenu vojnu avanturu protiv Rusije
Leonid Savin: NATO se priprema za rat sa RusijomGetty © Leon Neal

Vojne aktivnosti NATO-a postaju sve smelije i provokativnije, a SAD i njihovi sateliti su u poslednje vreme održali niz vojnih vežbi, što ukazuje da se Alijansa ozbiljno priprema za rat sa Rusijom, piše Leonid Savin za sajt "Geopolitika".

Ovome treba dodati i otvoreno neprijateljske izjave rukovodstva Alijanse i nekih predsednika zapadnih država prema Rusiji.

Osim velikih vežbi "Stedfast difender 2024", u toku su i mnogi drugi manevri, od kojih su neki potpuno autonomni.

Na primer, 26. februara u blizini Sicilije počele su pomorske vežbe "Dajnemik manta 24", čiji je cilj unapređenje protivpodmorničkog ratovanja. U njima učestvuju podmornice grčkih, francuskih, italijanskih, španskih i turskih snaga. Britanija i SAD su koristile pomorsku avijaciju, a vežbe su trajale do 8. marta.

U Norveškoj, Švedskoj i Finskoj održavaju se manevri "Nordijski odgovor 2024", u kojima učestvuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja, uključujući, pored evropskih, Kanadu, Britaniju i SAD. Ove vežbe će trajati do 14. marta. Inače, ovi manevri su povezani sa zajedničkim vojnim vežbama mornarica Britanije, Islanda i Norveške, koje su održane krajem februara.

Vežbe se odvijaju u arktičkim uslovima, a treba da omoguće integraciju nordijskih zemalja iz NATO-a i da ojačaju operativnu saradnju zemalja severne Evrope.

Tokom februara, na severu Finske, instruktori finskih oružanih snaga su održali kurseve za vojno osoblje iz NATO zemalja. Ovi kursevi, koji su uključivali zaštitu od promrzlina ili spasavanje na ledu, zapravo su pripremali NATO trupe za preživljavanje u hladnim arktičkim predelima. U njima su učestvovale jedinice iz Francuske, Britanije i SAD. Sve to ukazuje da se NATO priprema za rat protiv Rusije.

Osim učešća u doslovno svim aktivnostima NATO-a, SAD održavaju i sopstvene manevre. Krajem februara američke snage izvele su vojnu vežbu pod nazivom "Kombinovana pobeda u informacionom okruženju".

U okviru obuke, naročita pažnja se pridavala korišćenju sajber sredstava u modernom ratovanju i upotrebi sistema koji se kontrolišu putem interneta, kao što je "Pametna kuća".

NATO pokušava da primeni lekcije iz Ukrajine

Ovi manevri su stavili poseban akcenat na elektronsko ratovanje i na otpornost komandnih mesta, što je posledica efikasnosti ruskih snaga u Ukrajini, koje su na taj način identifikovale i uništavale ukrajinska komandna mesta. Cilj je bio da se smanji elektronska vidljivost NATO jedinica kako ne bi bile lako otkrivene.

Prve vežbe ove vrste, uz učešće Brigade za pomoć snagama bezbednosti snagama (SFAB), održane su u avgustu 2023. godine. Predstavnik Pentagona je tada izjavio: "Izvukli smo mnoge lekcije koje koristimo da proširimo svoju strategiju obuke u informacioni domenu."

Prema rečima portparola, vojni zvaničnici su uspeli da približno reprodukuju uslove sukoba u Ukrajini, obučavajući vojnike za delovanje u informacionoj sferi.

Očigledno je da pravi ciljevi takvih aktivnosti uključuju operativno testiranje sposobnosti američke vojske, posebno u scenariju proksi rata, u kome SAD zvanično ne učestvuju. Ukrajina je, naravno, odličan poligon za takve akcije.

Međutim, na stvarne namere zvaničnika NATO-a ukazuju i druge aktivnosti. Početkom februara, američka mornarica, vazduhoplovstvo i vojska izveli su borbene vežbe koje su simulirale masovne žrtve u blizini Goven Filda u Ajdahu.

Tokom ovih vežbi, vojnici, piloti i marinci dobijali su različite zadatke kako bi pružili masovnu medicinsku pomoć ili sklonili ozleđene pod snažnom vatrom. Vojnici su koristili gust dim da prikriju kretanje sanitetske brigade.

Očigledno je da je stvarni cilj ovih manevara uvežbavanje koordinacije između različitih snaga tokom bitke.

SAD imaju još jednu jasno definisanu pretnju - Kinu. Ipak, imajući u vidu brojne manevre NATO-a i ubrzanu vojnu modernizaciju, kao i Makronove izjave o slanju trupa u Ukrajinu, koje su se pojavile kao neka vrsta testa, izgleda da SAD i stratezi Alijanse planiraju nepromišljenu vojnu avanturu protiv Rusije, ocenjuje Savin.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner