Svet

Ukrajinci nemaju novac za oružje, ali troše milione dolara na blokadu ruskih medija

Sistem ometanja treba da smanji "uticaj ruske propagande na ukrajinsko stanovništvo" i poveća "nivo informacione bezbednosti Ukrajine"
Ukrajinci nemaju novac za oružje, ali troše milione dolara na blokadu ruskih medijaGetty © Photo by Misha Friedman/Getty Images

Ukrajina je izdvojila četiri miliona dolara (152 miliona grivni) za ometanje ruskog TV i radio programa u regionima koji se graniče s Ruskom Federacijom, otkrila je kijevska Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija.

Ukrajinske vlasti još od 2014. rade na tome da spreče dotok informacija iz Rusije, zabranjujući vodeće TV kanale koji su emitovali program u Ukrajini. S početkom ruske Specijalne vojne operacije 2022. Kijev je većinu ruskih medijskih kuća zabranio, a radio je i na tome da blokira sve usluge koje su omogućavale korisnicima da zaobiđu ograničenja.

Takođe, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je konsolidovao sve medije pod državnim okriljem, pozivajući se na vanredno stanje nakon početka SVO.

Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine objavila je na svom Telegram kanalu da je Vrhovna rada izdvojila sredstva "za izgradnju sistema za blokiranje emitovanja neprijateljskih TV i radio kanala u pograničnim teritorijama".

Nove mere treba da smanje "uticaj ruske propagande na ukrajinsko stanovništvo" i povećaju "nivo informacione bezbednosti Ukrajine", precizirali su zvaničnici.

Očekuje se da će budući sistem ometanja pokriti devet regiona, uključujući Kijev, Harkov i Odesu.

Prethodno je Odbor za slobodu govora ukrajinskog parlamenta pozvao na zabranu ruske aplikacije Telegram, opisujući je kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

image