Svet

Pentagon o vanzemaljcima: Ne raspolažemo informacijama o vanzemaljskim tehnologijama

Kako pokazuju ankete, sve veći broj Amerikanaca veruje da Vašington od njih skriva važne informacije. Na primer, 1958. godine 75 odsto Amerikanaca je bilo ubeđeno da Vlada uvek postupa ispravno, ali od 2007. ta cifra nije prešla 30 odsto
Pentagon o vanzemaljcima: Ne raspolažemo informacijama o vanzemaljskim tehnologijamawww.globallookpress.com © Ted Soqui/Sygma

U izveštaju Pentagona, koji je zatražio američki Kongres, tvrdi se da ne postoje dokazi da je Vlada prikrivala informacije o vanzemaljskim tehnologijama.

Dokument na 63 stranice, objavljen u sredu, predstavlja najopsežnije opovrgavanje u poslednjih nekoliko godina. Ovaj izveštaj je izdalo Ministarstvo odbrane SAD kako bi poreklo tvrdnje da raspolaže informacijama o posetama vanzemaljaca ili o posedovanju vanzemaljskih naprednih tehnologija.

Materijal je pripremila vladina Kancelarija za rešavanje anomalija (AARO). Kako zaključuje AARO, do sada nisu otkriveni nikakvi dokazi da uočavanje neidentifikovanih anormalnih fenomena (FANI) "predstavlja vanzemaljsku tehnologiju, ili da postoje poverljivi program o kome Kongres nije obavešten."

Istraga je otkrila da je "većina ovih fenomena posledica pogrešne identifikacije običnih predmeta i pojava". Iako mnogi izveštaji o suočavanju sa ovakvim pojavama ostaju nerešeni, AARO "smatra da bi, kada bi bili dostupni kvalitetni podaci, većina ovih slučajeva bila identifikovana kao sasvim obični objekti ili fenomeni."

U izveštaju se govori i o porastu nepoverenja američke javnosti u Vladu. Kako pokazuju ankete, sve veći broj Amerikanaca je uveren da Vašington od njih skriva važne informacije. Tako je 1958. godine 75 odsto Amerikanaca verovalo da će Vlada "gotovo uvek učiniti pravu stvar." Međutim, od 2007, ta cifra nije prešla 30 odsto.

Analitičari AARO primećuju da je ovaj "nedostatak poverenja javnosti verovatno doprineo uverenju dela američke populacije da Vlada SAD ne daje tačne podatke o vanzemaljskim letelicama", priznajući da je malo verovatno da će ovaj izveštaj smiriti rastuću opsesiju javnosti temom vanzemaljaca.

AARO je naglasio da je tema FANI "sada prisutnija nego ikada ranije u popularnoj kulturi", naglašavajući da to prevazilazi čak i interesovanje za ovakve fenomene iz perioda Hladnog rata, posebno tokom 50-ih godina.

Kao razlog nepoverenja u rad Vlade, u izveštaju se navodi i brzina širenja informacija putem interneta. "Učestalost ovih tema na društvenim medijima povećala je broj Amerikanaca koji veruju da su FANI vanzemaljskog porekla", navodi se u ovom dokumentu.

Kako se dodaje u izveštaju: "Dezinformacije su sada daleko rasprostranjenije i šire se lakše nego ranije, čemu doprinosi mogućnost obrade fotografija i video-snimaka, kao i kompjuterski generisane slike."

Prošlog juna veteran američkog Ratnog vazduhoplovstva Dejvid Čarls Gruš je uzburkao javnost tvrdnjama da američka Vlada poseduje "netaknute ili delimično netaknute" letelice vanzemaljaca.

Bivši član Nacionalne geoprostorno-obaveštajne agencije i Nacionalne izviđačke kancelarije je izjavio i da je pretrpeo odmazdu vladinih zvaničnika zato što je ove informacije izneo u Kongresu.

"Reč je o letelicama koje nisu ljudskog porekla. To su letelice neljudskog porekla, koje su se srušile", rekao je tada Gruš.

image