Svet

Malezija, neočekivani pobednik američko-kineskog rata čipovima

Tenzije između Pekinga i Vašingtona oko pristupa tehnologiji navele su mnoge kompanije da otvore fabrike u jugoistočnoj Aziji
Malezija, neočekivani pobednik američko-kineskog rata čipovimaGetty © SweetBunFactory

Dok kompanije širom sveta traže alternativu Kini kako bi se zaštitile od geopolitičkih poremećaja koji su posledica sukoba Pekinga i Vašingtona, Malezija postaje neočekivana destinacija za ulaganja.

Proteklih 50 godina Malezija je bila poslednja karika u lancu snabdevanja proizvodnje poluprovodnika: pakovanje, sklapanje i testiranje čipova. Ali sada ima ambicije da izbije na čelo globalne industrije vredne 520 milijardi dolara koja pokreće sve, od televizora do pametnih telefona i električnih vozila. To uključuje aktivnosti veće vrednosti kao što su proizvodnja ploča i dizajn integrisanih kola, piše "Fajnenšel tajms".

Sve veća američka ograničenja kineske tehnologije, posebno za proizvodnju čipova, ključni su razlog privlačnosti neutralne Malezije, kažu industrijske grupe. Amerika se bori sa Kinom za globalnu tehnološku nadmoć i zatražila je podršku od saveznika u Evropi i Aziji u ograničavanju prodaje najnaprednijih čipova i proizvodne opreme svom geopolitičkom rivalu.

Nisu samo kineske kompanije te koje otvaraju svoje fabrike u Penangu, državi na severu Malezije najpoznatijoj po plažama, dobroj hrani i opuštenoj atmosferi koja je sada postala "hab za industriju čipova".

Imamo firme iz Japana, Koreje, sa Zapada, kaže Marsel Vizmer, izvršni direktor "Kemikona", kompanije koja pravi delove, kao što su okviri mašina, za klijente iz celog sveta, uključujući SAD. "A sve ovo je povezano sa tehnološkim ratom SAD i Kine".

Vizmer objašnjava da veliki zapadni proizvođači poluprovodničke opreme ne mogu da prodaju svoju najnapredniju opremu Kini zbog američkih ograničenja. "Ali drugi deo priče je da svi ovi proizvođači nabavljaju delove od kineskih kompanija", objašnjava on.

"Zato su poručili svojim dobavljačima da će, ako se ne isele iz Kine, morati da pronađu nove. Kineske kompanije su tada prinuđene da se presele ili prošire na mesta poput jugoistočne Azije kako ne bi izgubile posao. Tu nastupa Penang", objasnio je on.

Investicije cvetaju. Država je privukla 12,8 milijardi dolara stranih direktnih investicija u 2023. godini, što je više od ukupnog iznosa koji je primila od 2013. do 2020. zajedno.

Razvijanje malezijske industrije poluprovodnika i radne snage u ovu proizvodnju veće vrednosti je "prioritetni cilj", kaže premijer Anvar Ibrahim u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Ali, upozorava "Fajnenšel tajms", ovaj narativ je prilično "ranjiv". Malezija nema dovoljno talenata i, do sada, nije uspela da iznedri domaćeg "šampiona" poluprovodnika koji bi privukao druge.

Drugi problem je politika. Vašington je već izvršio pritisak na Kuala Lumpur zbog "naginjanja" ka Pekingu pod Anvarom, koji je preuzeo dužnost 2022. SAD, najveći finansijer malezijskog proizvođača poluprovodnika - SDI, mogle bi dodatno da smanje uvoz kineske tehnologije zbog čega neki analitičari i industrijske grupe strahuju da bi to moglo da ograniči proizvode i opremu proizvedenu u Maleziji poplavom novih kineskih kompanija.

Gautam Puntambekar, izvršni direktor Banke Amerike, ipak, kaže da "kada govorite o poluprovodnicima, Malezija je uvek deo razgovora".

"Diverzifikacija lanca snabdevanja iz Kine ostaje glavni fokus za kompanije", kaže on, dodajući da će se to samo ubrzati uoči izbora 2024. i da je Penang "jedno od najzanimljivijih mesta u Aziji trenutno".

image