Svet

Južnoafrička političarka o pismu opozicije Blinkenu: Nećemo predati suverenitet na srebrnom tanjiru

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa prethodno je izjavio da najveća opoziciona stranka pokušava da proda zemlju SAD
Južnoafrička političarka o pismu opozicije Blinkenu: Nećemo predati suverenitet na srebrnom tanjiruGetty © Astalor

Južna Afrika će braniti svoju mukom stečenu demokratsku slobodu uprkos bilo kakvim pokušajima mešanja, rekla je portparol vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Malengi Bengu-Mociri u ekskluzivnom intervjuu za RT internešenel.

Bengu-Mociri je kazala da veruje da će Južna Afrika blokirati sve pokušaje mešanja u predstojeće izbore, dok je opozicionu stranku Demokratski savez (DA) optužila za aktivnosti koje "podrivaju postojeće institucije" države.

"Nijedan Južnoafrikanac neće dozvoliti da se naš suverenitet preda na srebrnom tanjiru", rekla je ona, dodavši da Pretorija neće "odstupiti od naših vrednosti, stavova za koje smo se uvek zalagali i koje su naše preci su zastupali."

Demokratski savez, inače najveća opoziciona stranka, obratila se američkom Stejt departmentu u vezi sa izborima 29. maja, tvrde zvaničnici vladajuće ANC. Stranka je navodno od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tražila pomoć pri razmeštanju nezavisnih lokalnih posmatrača i finansiranju organizacija posvećenih edukaciji javnosti o glasanju.

Bengu-Mociri ističe da i druge stranke u Južnoj Africi veruju da je "DA nepokolebljivo posvećena održavanju prevlasti belaca u zemlji".

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa prethodno je izjavio da DA pokušava da proda zemlju SAD.

"Pismo stranke vladi Sjedinjenih Država je prilično neiskreno i kao da pokušava da proda našu zemlju drugim silama u svetu", rekao je Ramafosa, a prenosi državna televizija SABC.

On je dodao da postoje regionalne organizacije kao što su Južnoafrička zajednica za razvoj, Afrička unija, ali i Ujedinjene nacije, koje uvek šalju posmatrače na izbore.

image