Svet

Nemci obrnuli ploču: Sad im Rusi krivi zbog snimka plana napada na Krimski most

Svi znaci prisluškivanja ukazuju na rusku operaciju hakovanja, kažu iz Bundestaga
Nemci obrnuli ploču: Sad im Rusi krivi zbog snimka plana napada na Krimski mostGetty © Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Članovi Komiteta za kontrolu nad aktivnostima obaveštajnih službi nemačkog Bundestaga tvrde da je snimak na kome se čuje kako nemački visoki oficiri razrađuju napad na Krimski most procurio zbog – "ruske operacije".

"Svi znaci prisluškivanja ukazuju na rusku operaciju hakovanja i curenja informacija", navodi se u saopštenju objavljenom nakon posebnog sastanka, kome je prisustvovao i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Iz komiteta su dalje naveli da od nemačke vlade očekuju "da pokaže inicijativu i odlučnost u odnosu na brojne činjenice koje upućuju u ovom pravcu".

Pistorijus je nedavno rekao da je snimak pomenutog razgovora procurio zbog neobezbeđene veze jednog od učesnika razgovora i da je u pitanju "individualna greška".

On je dodao da je protiv učesnika razgovora o napadu na Krimski most pokrenuta disciplinska istraga nakon koje će se odlučiti o pokretanju disciplinskog postupka.

Podsetimo, glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan, objavila je snimak na kome se čuje kako nemački visoki oficiri razrađuju napad na Krimski most.

Između ostalog, na snimku se mogu čuti glasovi komandanta nemačkog ratnog vazduhoplovstva Inga Gerharca i brigadnog generala Franka Grefea.

Vojni zvaničnici su razgovarali o operativnim detaljima raketa dugog dometa "taurus", kao da je njihovo slanje Kijevu već ugovoreno, ali i o tome kako se uspešno pretvarati da Nemačka nije prešla "crvenu liniju" koja je direktno mešanje u rusko-ukrajinski sukob.

image