Svet

Pentagon u problemu, traži od Kongresa 10 milijardi dolara za zamenu oružja koje je poslato Kijevu

Posledice će osetiti američka vojska, upozorava zvaničnik Pentagona
Pentagon u problemu, traži od Kongresa 10 milijardi dolara za zamenu oružja koje je poslato KijevuGetty © bbsferrari

Pentagon je Ukrajini poslao oružje u vrednosti od 10 milijardi dolara koje još uvek nema novca da zameni zbog zastoja u Kongresu, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane.

Zvaničnici Ministarstva odbrane očekuju da sredstva za dopunu opreme koju su SAD već poslale Kijevu budu uključena u dodatni zahtev predsednika Džozefa Bajdena za slanje dodatne pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu. Taj zakon mesecima čeka odobrenje zvaničnika sa Kapitola.

Ako Pentagon ne dobije finansijska sredstva za popunu svojih zaliha, uticaj te "tekuće rupe" će na kraju osetiti američka vojska, rekao je za "Politiko" neimenovani visoki zvaničnik Ministarstva odbrane.

"Nismo bili u mogućnosti da sa finansijskim sredstvima koje imamo do danas – a postoji veliki deo finansiranja koji je na čekanju – dopunimo sve što smo već dali Ukrajini. To bi značilo da bismo morali da se oslonimo na sopstvene zahteve ako ne dobijemo nova sredstva", rekao je zvaničnik.

Ministarstvo odbrane je u decembru saopštilo da neće moći da pošalje novo oružje u Kijev dok Kongres ne odobri Bajdenov dodatni zahtev. Ali ovo je prvi put da su zvaničnici priznali da su SAD već u "rupi" od 10 milijardi dolara kada je reč o ponovnom popunjavanju svojih zaliha.

Deficit proizilazi iz razlike u vrednosti opreme koja je poslata u Ukrajinu u poređenju sa troškovima njene zamene: na primer, ako vojska pošalje stariju municiju koja se više ne proizvodi, mogla bi da je zameni novijom verzijom koja je skuplja.

Američki zvaničnici su zabrinuti da Ukrajini ponestaje oružja i municije, dok zakonodavci "odugovlače" sa paketom pomoći. Istovremeno, postoji i zabrinutost da će američke snage ostati bez oružja ako se zalihe ne popune.

Deset milijardi dolara pokriva samo troškove zamene municije i drugog oružja koje su SAD već poslale Ukrajini. To ne uključuje povećanje američkih snaga u Evropi, niti obuku Ukrajinaca, što je trošak koji vojska plaća, rekao je zvaničnik.

Pored novca potrošenog na sukob u Ukrajini, Pentagon još uvek čeka na novac za jačanje američke vojske na Bliskom istoku. Do kraja januara ti troškovi su iznosili 1,6 milijardi dolara, a ministarstvo procenjuje da će porasti na 2,2 ako sukob Izraela i Hamasa potraje cele godine. Ta sredstva, navodi "Politiko", ne pokrivaju municiju potrebnu za obaranje dronova i projektila usmerenih na brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici ipak vide Ukrajinu kao hitniji problem. Pentagon od decembra, kada su sredstva iscrpljena, nije poslalo Kijevu vojnu pomoć. Ministarstvo ima fond od 4,4 milijarde dolara za slanje pomoći Ukrajini, ali ministar odbrane Lojd Ostin nije voljan da isprazni i taj fond bez novca za zamenu oružja u SAD, rekao je zvaničnik.

Kao drugu opciju, zvaničnici Ministarstva odbrane razgovarali su o korišćenju 200 miliona dolara uštede koju je vojska ostvarila u prethodnim ugovorima za slanje oružja Ukrajini, ali to nije alternativa traženim sredstvima, rekao je zvaničnik.

image