Svet

Popustila pod pritiskom Zapada: Ukrajina odustaje od liste "sponzora rata"

Ministarstvo pravde Ukrajine saopštilo je da je "neprihvatljivo širiti takve informacije u ime države bez rešavanja pravnih pitanja"
Popustila pod pritiskom Zapada: Ukrajina odustaje od liste "sponzora rata"Getty © SOPA Images / Contributor

Ukrajina je odlučila da odustane od svoje liste "međunarodnih sponzora rata" nakon pritužbi drugih zemalja.

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije vodila je veb stranicu na kojoj su navedene kompanije koje nastavljaju da posluju u Rusiji ili "indirektno pomažu ili doprinose ruskim ratnim naporima". Lista uključuje velike korporacije kao što su "Pepsi", "Proktor end Gembl", "Unilever", "Metro", "Nestle", "Šaomi".

Projekat je bio deo kijevske strategije da izvrši pritisak na kompanije da prekinu veze sa Moskvom kao odgovor na sukob sa Rusijom.

Ukrajinska vlada je, međutim, saopštila da će oni koji žele da pogledaju spisak biti preusmereni na neutralnije nazvan "Državni registar sankcija" koji je vodi ukrajinski Savet za nacionalnu odbranu i bezbednost. Odluka je doneta nakon sastanka kojem su prisustvovale diplomate iz više od deset zemalja, uključujući SAD, Kinu, Kanadu, Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan, kao i predstavnici EU.

Prema saopštenju na veb stranici vlade, mnogi ukrajinski partneri izrazili su zabrinutost zbog "nedostatka pravne osnove za postojanje liste 'međunarodnih sponzora rata'". Kijev je morao da razmotri "negativan uticaj ove liste na donošenje važnih odluka za zaustavljanje ruske agresije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde Ukrajine na kraju se složilo da je "neprihvatljivo širiti takve informacije u ime države bez rešavanja pravnih pitanja".

Austrija je odbila da podrži 12. paket sankcija EU protiv Rusije, zahtevajući da Kijev ukloni bečku "Rajfajzen banku" sa crne liste. Ukrajina je na kraju pristala, u zamenu za zeleno svetlo sankcijama u decembru 2023.

Peking je prošlog meseca zatražio da Kijev ukloni kineske kompanije sa liste. "Kina se čvrsto protivi uključivanju kineskih preduzeća na relevantnu listu i zahteva da Ukrajina odmah ispravi svoje greške i eliminiše negativne uticaje", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rojtersu.

image