Svet

Predstavnički dom SAD usvojio paket od 1,2 biliona dolara za finansiranje rada države

Senat mora da izglasa predlog do ponoći da bi se izbegao scenario u kome bi vladine agencije ostale bez novca
Predstavnički dom SAD usvojio paket od 1,2 biliona dolara za finansiranje rada državeGetty © Photo by J. David Ake/Getty Images

Predstavnički dom SAD, donji dom američkog Kongresa, usvojio je paket od 1,2 biliona dolara za finansiranje daljeg rada države do 30. septembra poslednjeg dana pre "zatvaranja vlade" i prosledio ga na glasanje Senatu, gornjem domu Kongresa.

Kako navodi Rojters, američki Senat mora da izglasa pomenuti predlog do ponoći po američkom vremenu da bi se izbegao scenario u kome bi američke vladine agencije ostale bez novca.

Prema ovom predlogu za koji je glasalo 286 poslanika, a protiv se izjasnilo njih 134, odbrambeni izdaci SAD će se povećati za više od tri odsto na 886 milijardi dolara, dok domaća potrošnja ostaje uglavnom ista.

Novi paket obuhvata 300 miliona dolara za finansiranje Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), kao i 3,3 milijarde dolara za Izrael.

Agencije koje obavljaju poslove kontrole granice i bave se migrantima će imati nešto veći budžet, prenosi "Jahu fajnens".

Paket, koji podržavaju predsednik SAD Džozef Bajden i lideri Demokratske i Republikanske partije, nameće i smanjenje finansiranja Stejt departmenta i inostranih operacija za šest odsto.

Zanimljivo je da se u predlogu navodi i da će američkim ambasadama širom sveta biti zabranjeno da okače LGBT+ zastave koje podržavaju seksualne manjine ili bilo koje druge zastave koje nisu zvanične, poput one "Crni životi su važni" (BLM).

Mnoge američke ambasade u svetu su istakle zastavu sa LGBT+ motivima tokom takozvanog meseca ponosa u junu, kao i u drugim prilikama.

Bajden je ranije potpisao privremeni budžet koji će zameniti prethodni kratkoročni, a poslanici 22. marta moraju da se dogovore o drugom delu izdvajanja za aktivnosti u oblasti odbrane, finansija, unutrašnje bezbednosti i inostranih operacija, u suprotnom odgovorna odeljenja suočena sa obustavom rada.

image
VV inauguration
banner