Svet

"Blumberg": Pentagon traži od Kongresa da odobri novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

Dokument američkog Ministarstva odbrane je poslat Kongresu, a ova dopuna uključuje artiljerijske granate kalibra 155 milimetara, antiradarske projektile, kao i opremu za noćno osmatranje
"Blumberg": Pentagon traži od Kongresa da odobri novi paket vojne pomoći za UkrajinuGetty © Vladimir Shtanko/Anadolu Agency

Bajdenova administracija je od Kongresa zatražila da odobri oko 6,5 milijardi dolara za dopunu američkih zaliha oružja i zamenu oružja koje je već poslato u Ukrajinu, prenosi "Blumberg".

Dokument američkog Ministarstva odbrane je poslat Kongresu, a ova dopuna uključuje artiljerijske granate kalibra 155 milimetara, antiradarske projektile, kao i opremu za noćno osmatranje.

Do sada je odobravanje pomoći Ukrajini sprečavao deo republikanskih poslanika.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson odbio je da odobri paket vredan 95 milijardi dolara, koji je prethodno već usvojio Senat. Ovaj paket obuhvata pomoć Ukrajini, Tajvanu i Izraelu.

Dokument, koji je poslat Kongresu 24. februara, pod naslovom "Prioritetne stavke za dopunu", jeste deo kampanje kojom Pentagon namerava da ubedi Predstavnički dom da odobri paket koji bi obezbedio 60 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Komandant Združenog generalštaba general Čarls Braun planira da u četvrtak poseti objekte kompanije "Lokhid Martin" u Arkanzasu, u kome se sklapaju projektili, a planirano je da obiđe i fabriku municije "Mekalister" u Oklahomi.

Braun je u sredu izjavio da će "nastaviti da sarađuje" sa Predstavničkim domom oko odobravanja paketa finansiranja, dodajući da ova sredstva "nisu važna samo za Ukrajinu, već i za nas."

U fabrici "Mekalister" se proizvodi municija kalibra 155 milimetara i obezbeđuje kontrola nad zalihama koje se šalju za Ukrajinu.

Bela kuća je ove nedelje objavila da će za Ukrajinu poslati paket vredan 300 miliona dolara, budući da su ukrajinske oružane snage prinuđene da štede municiju.

Čarls Braun, inače bivši pilot borbenog aviona Ratnog vazduhoplovstva, rekao je da se raduje putovanju u četvrtak kako bi se "i lično upoznao" sa navođenim raketnim sistemom za višestruko lansiranje (GMLRS), koji ima domet od oko 70 kilometara.

Prema dokumentu koji je poslat Kongresu, predlozi Ministarstva odbrane za popunu uključuju 2,1 milijardu dolara za komponente municije od 155 milimetara iz raznih fabrika u SAD, kao i 915 miliona dolara za komponente radarskih raketa HARM.

Komponente za sistem "patriot" vredne su 797 miliona dolara.

image