Rusija

Antonov: Nikakvo američko oružje neće zaustaviti SVO, sve će biti spaljeno i uništeno

Ambasador Rusije u SAD je prokomentarisao novi paket pomoći SAD Ukrajini i izjave američkih zvaničnika o pomoći Kijevu prilikom nanošenja udara na Krim
Antonov: Nikakvo američko oružje neće zaustaviti SVO, sve će biti spaljeno i uništenoGetty © Justin Sullivan

SAD ne žele da shvate jednostavnu istinu da nikakvo američko oružje neće zaustaviti Specijalnu vojnu operaciju, nova oprema će biti spaljena i uništena, naglasio je ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov.

"Upotreba nove opreme će samo dovesti do povećanja žrtava među običnim građanima post-sovjetske republike" naglasio je Antonov.

Komentarišući objavljen novi paket pomoći SAD Ukrajini, Antonov je rekao da je američka administracija time "potvrdila postojanost pogubnog kursa produžavanja vojnog sukoba u Ukrajini".

Naime, SAD da su juče objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini, prvi ove godine i ukupno 55, u vrednosti od oko 300 miliona dolara koji uključuje municiju, prenosive PVO sisteme i protivtenkovsko oružje.

Sa druge strane, izjave američkih vlasti o potrebi da se pomogne ukrajinskim udarima na Krim predstavljaju priznanje stvarnog učešća Amerike u sukobu, što je opasna politika sa nepredvidivim posledicama, rekao je ambasador Rusije u SAD.

Na ovaj način je reagovao na reči direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa o tome da će nova pomoć SAD omogućiti Ukrajini da povrati "ofanzivnu inicijativu" i pruži mogućnosti za "prodorne udare" na Krimu i akcije protiv ruske Crnomorske flote.

"Došlo je do toga da neki visoki zvaničnici govore da treba da se pomogne Ukrajincima da probiju duboko u Krim. Drugim rečima, zvanično je priznato stvarno učešće Sjedinjenih Američkih Država u sukobu", naveo je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, to nije opasno samo za bezbednost samih SAD, već i za ceo svet.

Moskva ne nastoji da ukrajinski sukob uzme maha, već da se okonča, rekao je ranije predsednik Rusije Vladimir Putin. Međutim, zapadne zemlje neprestano govore o potrebi da se urkajinsko-ruski sukob nastavi, povećaju zalihe naoružanja i obučavaju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

Kremlj je više naglasio da slanje zapadnog oružja Ukrajini ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

image