Svet

Američki obaveštajci priznali: Sukob u Ukrajini ide u korist Rusije, Kijevu ponestaje vremena

Zastoj zapadne pomoći Ukrajini sve više koristi Rusiji, upozorava se u godišnjem izveštaju o "svetskim pretnjama" SAD
Američki obaveštajci priznali: Sukob u Ukrajini ide u korist Rusije, Kijevu ponestaje vremenaGetty © SOPA Images / Contributor

Situacija u Ukrajini okrenula se u korist Moskve, priznali su šefovi američkih obaveštajnih agencija senatorima.

Rusija je od kraja 2023. ostvarila postepene ali stalne uspehe na frontu i ima koristi od neizvesnosti oko toga hoće li SAD poslati još pomoći Kijevu, naveli su najviši obaveštajni zvaničnici u godišnjem izveštaju o najvećim "svetskim pretnjama" sa kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države.

"Ovaj zastoj utiče na strateške vojne prednosti Rusije i sve više pomera klatno u korist Moskve", rekli su oni, a prenosi "Blumberg". "Ruska odbrambena industrija značajno povećava proizvodnju oružja velikog dometa, artiljerijske municije i drugih sredstava koja će joj omogućiti da izdrži dugi rat visokog intenziteta ako bude potrebno", navodi se u izveštaju predstavljenom Sentu.

Direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns rekao je da "Ukrajincima ponestaje municije, a Americi ponestaje vremena da im pomogne."

Berns je upozorio da će bez dodatne američke vojne pomoći "Ukrajina verovatno izgubiti" i upozorio da Moskva nije zainteresovana za pregovore, niti je spremna da napravi značajne kompromise.

U izveštaju se navodi da Rusija "gotovo sigurno" nastoji da izbegne direktan vojni sukob sa članicama NATO-a ali se naglašava da "ostaje otporan i sposoban protivnik u širokom spektru domena i nastoji da projektuje i brani svoje interese na globalnom nivou, te da podriva Sjedinjene Države i Zapad".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ostala je bez sredstava za Ukrajinu u januaru nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u paketima pomoći koje je odobrio Kongres. Zahtev administracije za 60 milijardi dolara dodatnog finansiranja zastao je u Kongresu zbog protivljenja republikanaca.

Sam Bajden je okrivio američke zakonodavce za prošlomesečni povratak Avdejevke u ruske ruke, rekavši da ukrajinske trupe nisu dobile municiju koja im je bila potrebna.

"Mislim da ćete bez dodatne pomoći 2024. godine videti više Avdejevki, a to bi - čini mi se - bila ogromna i istorijska greška za Sjedinjene Države", rekao je Berns.

U izveštaju se upozorava i na rizik od regionalne eskalacije rata Izraela i Hamasa i upozorava da će se oružani otpor Hamasa Izraelu verovatno nastaviti godinama i "verovatno je da će sukob u Gazi imati generacijski uticaj na terorizam".

U izveštaju se navodi i da američke špijunske agencije procenjuju da "iranski lideri nisu orkestrirali niti su unapred znali za napad Hamasa na Izrael" 7. oktobra koji je izazvao višemesečne borbe.

image