Svet

U Ukrajini poginula još dvojica kanadskih plaćenika

Vezu s nacistima istakla je i ambasada Rusije u Južnoj Africi koja je objavila vest o pogibiji Žan-Fransoa Ratela, te mu ironično poželela prijatan sastanak s Stepanom Banderom
U Ukrajini poginula još dvojica kanadskih plaćenikaGetty © Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu via Getty Images

Pošto je kanadska vlada potvrdila da je obaveštena o pogibiji dvojice Kvebečana koji su se kao plaćenici borili u Ukrajini protiv Rusije, ukupan broj ubijenih Kanađana se popeo na 11 od početka Specijalne vojne operacije u februaru  2022. godine, preneo je "Nešenel post".

U poslednjih mesec dana poginuli su osnivač Normanske brigade, jedinice stranih plaćenika, Žan-Fransoa Ratel zvani Hrulf, i Alen Deras, veteran 22. kraljevskog kanadskog puka.

Hrulf i njegovi saborci bili su na liniji fronta u istočnoj Ukrajini, kada je operacija u kojoj su učestvovali pošla po zlu, dok je Deras, koji je navodno obučavao Ukrajince u pružanju prve pomoći umro pošto se razboleo blizu linija fronta.

Normanska brigada je formirana početkom rata u Ukrajini, izdržavala se mahom donacijama koje su prikupljali na internetu, a s borbenih linija polako je prelazila u pozadinu na tajne zadatke, navodno kao podrška ukrajinskim vojnim obaveštajcima. Dovodi se u vezu s krajnjom desnicom.

Vezu s nacistima istakla je i ambasada Rusije u Južnoj Africi koja je objavila vest o pogibiji Žan-Fransoa Ratela, te mu ironično poželela prijatan sastanak s Stepanom Banderom.

"Francusko-kanadskog najamnika, komandanta Normanske brigade Žan-Fransoa Ratela, zvanog Hrulf, ruska vojska je eliminisala u Ukrajini. Prema rečima njegovih kolega plaćenika, jedinica Normanske brigade vraćala se iz misije u svoju bazu kada ih je sustigla izviđačka bespilotna letelica. Ratel se predstavljao kao potomak Vikinga, što nije bio. U stvarnosti, on je bio samo posvećeni nacista, što se vidi iz njegovih javnih komentara i njegovih tetovaža", saopštila je ambasada na Iksu.

Ratel je ranije služio u francuskoj Legiji stranaca, a Deras, koji se pridružio kanadskim snagama 1992, bio je deo mirovne misije Ujedinjenih nacija i tri misije NATO-a, sve u bivšoj Jugoslaviji, kao i dve misije u Avganistanu.

image