Svet

Skandal u Hagu: Nestali poverljivi dosijei visokih zvaničnika Evropola

Datoteke agencije sadrže informacije o obuci, datumu rođenja, bračnom statusu, izdržavanim licima i trenutnoj adresi
Skandal u Hagu: Nestali poverljivi dosijei visokih zvaničnika EvropolaGetty © Yuriko Nakao

Veoma osetljivi fajlovi, koji sadrže lične podatke o visokim rukovodiocima Evropola, koji se čuvaju u sefu u Hagu, nestali su prošlog leta, prenosi "Politiko".

Prema internoj belešci agencije i razgovorima sa sadašnjim i bivšim osobljem, dosijei osoblja nestali su u septembru.

Kako se navodi u belešci, uprava Evropola je 6. septembra 2023. obaveštena da su nestali lični dosijei nekoliko visokih zvaničnika. U belešci se dodaje i da je naknadnom proverom utvrđeno da nedostaje još nekoliko datoteka.

Agencija sada pokušava da otkrije kako su nestali dokumenti centralne evropske agencije za sprovođenje zakona.

Kako se navodi u internoj belešci, objavljenoj 18. septembra: "S obzirom na ulogu Evropola kao organa za sprovođenje zakona, nestanak ličnih dosijea osoblja predstavlja ozbiljnu povredu bezbednosti i zaštite ličnih podataka."

Evropol je jedna od najvećih agencija Evropske unije, koja koordinira međunarodne istrage i operacije sa Interpolom i američkim FBI.

Prema izjavi četvorice neimenovanih zvaničnika, neke od izgubljenih dosijea pronašao je jedan građanin i odneo u policijsku stanicu u Hagu.

Portparol haške policije Stiven van Santen je izjavio da je haška policija bila uključena u detalje o internoj istrazi Evropola.

Inače, datoteke agencije sadrže informacije o obuci, datumu rođenja, bračnom statusu, izdržavanim licima i trenutnoj adresi.

Evropolove osetljive datoteke čuvaju se u sefu, gde je ograničen pristup osoblju. Vrlo mali broj ljudi zna šifru sefa, saopštio je jedan od anonimnih zvaničnika. Još nije jasno kako su dosijei nestali.

Agencija ima više od 1.400 zaposlenih.

Evropski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) obavešten je o ovom incidentu, navodi se u belešci.

Pres-služba Evropola odbila je da komentariše ovaj slučaj.

image