Svet

Zaštita od diverzanata: Kako ruske trupe koriste dronove "eleron-7"

Izviđački dron koji proizvodi kompanija "Eniks" iz Kazanja debitovao je u okviru vojnih vežbi Strateških ratnih snaga
Zaštita od diverzanata: Kako ruske trupe koriste dronove "eleron-7"© Министарство одбране Руске Федерације

Ruska vojska je prvi put upotrebila bespilotnu letelicu "eleron-7" za identifikaciju diverzantsko-izviđačkih grupa tokom vežbi Strateških raketnih snaga, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da su tokom obuke uvežbavani zadaci zaštite područja raketnog diviziona i zaštite raketnih sistema "jars" u Irkutskoj oblasti. 

"Bespilotna letelica je u režimu emitovanja direktnog video signala otkrila moguće diverzantsko-izviđačke grupe koje su vršile miniranje puteva duž ruta kretanja konvoja, koji su blagovremeno neutralisani na udaljenim prilazima terenskim pozicijama", navodi se u saopštenju o vojnim vežbama.

Među prednostima dronova "eleron" se ističe nečujnost, poboljšana stabilizacija slike visoke rezolucije, povećano trajanje i domet leta, istovremeno vazdušno izviđanje u optičkom i infracrvenom opsegu, kao i mogućnost korišćenja kontrolnog i telemetrijskog radio-kanala u uslovima elektronskog potiskivanja.

Aleksej Latišev u članku za RT na ruskom podseća da je bespilotnu letelicu "eleron-7" razvila kompanija "Eniks" iz Kazanja, a,  kako je navedeno na veb stranici kompanije, dron je dizajniran za vazdušni nadzor različitih objekata u udaljenim područjima.

Ova bespilotna letelica može da radi u tri režima: autonomni, automatski i poluautomatski. U autonomnom režimu, dron dobija zadatak pre polaska, a zatim leti bez pomoći operatera u režimu radio tišine.

Automatski režim se razlikuje od autonomnog po tome što se u ovom slučaju može izvršiti prilagođavanje programa leta koji je prethodno unesen u dron sa kontrolne tačke. Konačno, poluautomatski režim uključuje operatera koji daljinski upravlja dronom.

Maksimalna težina nosivosti "elerona" je jedan kilogram, sa ukupnom maksimalnom poletnom težinom od sedam kilograma. Dron može da bude opremljen foto ili video-kamerom, kao i termovizirom u kombinaciji sa niskonaglašenom kolor i crno-belom video-kamerom u jednom žiro-stabilizovanom mehanizmu.

"Eleron-7" se lansira sa pneumatskog ili gumeno-uprežnog startnog uređaja (katapulta), a sletanje se vrši padobranom. Ovaj dron se može podići na visinu od 5000m, a maksimalni domet prenosa podataka preko digitalnog video-kanala je 25 km. Navigacija se vrši pomoću GLONASS ili GPS satelitskih sistema. Moguća je i navigacija zasnovana na kursu, u kojoj se koordinate izračunavaju korišćenjem informacija sa različitih senzora.

image