Svet

Sve veća gužva u Crvenom moru: Stigli i ruski bojni brodovi

"Blumberg" navodi da je iz izveštaja nejasno krajnje odredište brodova, kao i razlog zašto ih je Rusija poslala u to područje
Sve veća gužva u Crvenom moru: Stigli i ruski bojni brodoviwww.globallookpress.com © Iranian Army Office/Keystone Press Agency

Ruski brodovi Tihookeanske mornarice prošli su moreuz Bab el Mandeb i ušli u Crveno more, javlja TASS, a prenosi "Blumberg", pozivajući se na izveštaje pres-službe ruske Pacifičke flote.

U pitanju su raketna krstarica "Varjag" i fregata "Maršal Šapošnjikov", a prema izveštaju ruske Pacifičke flote, brodovi izvršavaju "zadate zadatke u okviru dalekometne pomorske kampanje".

"Blumberg" navodi da je iz izveštaja nejasno krajnje odredište brodova, kao i razlog zašto ih je Rusija poslala u to područje.

Početkom meseca, brodovi ratnih mornarica Rusije, Kine i Irana otpočeli su zajedničke vežbe "Pomorski bezbednosni pojas – 2024" u Omanskom zalivu, a između ostalog, uvežbavaće oslobađanje broda koji su zarobili pirati, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalni brodski transport i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija.

Međutim, američki i britanski ratni brodovi u Crvenom moru već nedeljama gađaju mete Huta u pokušaju da odvrate napada na trgovačke brodove, dok Iran, koji podržava Hute, ima špijunski brod neposredno ispred Crvenog mora. U blizini je i francuski brod, piše "Blumberg".

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Huti su objavili da ruski i kineski brodovi mogu da plove kroz Crveno more i Adenski zaliv i da neće biti napadnuti, objavio je "Blumberg", pozivajući se na nekoliko izvora koji imaju saznanja o tome.

U zamenu za nenapadanje brodova, dve zemlje bi mogle da pruže političku podršku Hutima u telima kao što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, navode izvori.

Za sada je nejasno kako bi se ta podrška manifestovala, ali bi mogla uključivati blokiranje donošenja rezolucija protiv te grupe.

Rusija je takođe tražila pomorsku bazu na Crvenom moru u Sudanu, iako bi građanski sukob u toj zemlji mogao da poništi te planove.

image