Svet

"Fajnenšel tajms": SAD vodile tajne razgovore sa Iranom oko situacije u Crvenom moru

Indirektni pregovori u Omanu vođeni su sa ciljem da se zaustave napadi Huta koje podržava Teheran
"Fajnenšel tajms": SAD vodile tajne razgovore sa Iranom oko situacije u Crvenom moruGetty © Mohammed Hamoud / Contributor

SAD su početkom godine vodile tajne razgovore sa Iranom u pokušaju da ubede Teheran da iskoristi svoj uticaj na jemenske Hute da okončaju napade na brodove u Crvenom moru, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na američke i iranske zvaničnike.

Indirektni pregovori, tokom kojih je Vašington izrazio zabrinutost i zbog širenja iranskog nuklearnog programa, održani su u januaru u Omanu, rekli su zvaničnici.

Delegaciju SAD predvodili su savetnik Bele kuće za Bliski istok Bret Makgurk i njegov izaslanik za Iran Abram Pejli. Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani, koji je i glavni pregovarač Teherana o nuklearnom programu, predstavljao je Islamsku republiku. Omanski zvaničnici nisu direktno učestvovali u razgovorima iranskih i američkih predstavnika.

Američki zvaničnici vide indirektni kanal sa Teheranom kao način da se razmotri "čitav niz pretnji koje potiču iz Irana". To uključuje razumevanje "šta treba da urade kako bi sprečili širi sukob", rekao je izvor upoznat sa razgovorima.

Druga runda pregovora u kojoj je učestvovao Makfurk bila je zakazana za februar, ali je odložena jer je savetnik Bele kuće u ime SAD posredovao u pokušaju postizanja sporazuma između Izraela i Hamasa.

"Imamo mnogo kanala za prenošenje poruka Iranu", rekao je portparol Stejt departmenta ne pružajući druge detalje. Iz Stejt departmenta navode i da su od 7. oktobra svi "fokusirani na čitav spektar pretnji koje potiču iz Irana, i na potrebu da Iran prekine svoju sveobuhvatnu eskalaciju".

Od početka rata na Bliskom istoku, Hezbolah - libanski pokret koji podržava Iran, svakodnevno razmenjuje vatru sa Izraelom. U međuvremenu, Huti napadaju brodove u Crvenom moru - trgovačke i američke. Američki zvaničnici su u više navrata optuživali Teheran da Hute snabdeva dronovima, raketama i obaveštajnim podacima za izvođenje napada.

Iran priznaje političku podršku Hutima, koji kontrolišu severni Jemen i svoje napade predstavljaju kao kao podršku Palestincima. Međutim, Teheran insistira na tome da Huti deluju nezavisno. "Iran je više puta govorio da ima samo oblik duhovnog uticaja. On ne može da naređuje Hutima, ali može da pregovara i razgovara", rekao je neimenovani iranski zvaničnik.

Dok je krajnji cilj Irana da istera američke snage iz Iraka i Sirije, Teheran je jasno stavio do znanja da želi da izbegne direktan sukob sa SAD ili Izraelom i da izbegne potpuni regionalni rat.

Američki zvaničnici priznaju da sama vojna akcija neće biti dovoljna da odvrati Hute, i veruju da će Teheran na kraju morati da izvrši pritisak na grupu da obuzda svoje aktivnosti.

Zapadne sile su takođe zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa jer Teheran nastavlja da obogaćuje uranijum na nivo koji je blizu nivoa potrebnog za proizvodnju oružja.

image