Svet

Huti upozorili Italiju: Ako nam stanete na put, odgovorićemo

Zvaničnici Huta su ponovili da je njihova borba uperena protiv Izraela i da nisu u ratu ni sa jednom evropskom zemljom, uključujući Italiju
Mohammed HamoudGetty

Jemenski Huti su upozorili Italiju da im ne staje "na put" prilikom napada na komercijalne brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom jer u suprotnom "neće imati izbora" nego da napadnu italijanske snage.

Direktor medijskog odeljenja predsedništva Huta u Sani Zajd al-Garsim govorio je o  hutskom napadu dronovima u moreuzu Bab el Mandeb 2. marta, kada je italijanski razarač "Kajo Duilio" oborio dron i tom prilikom naglasio da je "šteta" što je Italija oborila njihovu letilicu i poručio da će reagovati "adekvatno".

"Nećemo napasti Italiju bez razloga, ali ako nam stane na put, neće nam ostaviti izbora. Za nas, Italija je prijateljska država. Nismo u ratu sa Italijom, niti sa jednom drugom evropskom zemljom", dodao je Al-Garsi.

On je ponovio da se njihova borba tiče odbrane Palestinaca, usled izraelskog napada na Pojas Gaze

"Naši dronovi i oružja su upereni ka Izraelu i one koji brane Izrael ispred naših obala", dodao je.

Prošlog utorka, donji dom parlamenta u Rimu odobio je italijansko učešće u tri međunarodne misije, među kojima je i misija Evropske Unije "Aspides", koja je uperena protiv napada Huta na komercijalne brodove.

image