Svet

Prva poseta Vašingtonu od 2019: Erdogan putuje u SAD

Odnosi dve zemlje bili su zategnuti prethodnih godina, ali se nalaze u uzlaznoj fazi od kada je Ankara ratifikovala aplikaciju Švedske za članstvo u NATO-u
Prva poseta Vašingtonu od 2019: Erdogan putuje u SAD© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan posetiće Sjedinjene Američke Države 9. maja, saopštio je turski bezbednosni zvaničnik, prenosi Rojters.

To će biti njegova prva poseta Vašingtonu od 2019. godine, kada se sastao sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, sa kojim je negovao bliske odnose, napominje ta agencija.

Odnosi dve zemlje bili su zategnuti prethodnih godina, ali se nalaze u uzlaznoj fazi od kada je Ankara ratifikovala aplikaciju Švedske za članstvo u NATO-u.

Ipak, tenzije i dalje postoje, pre svega kada je reč o militantima na severu Sirije, koji uživaju podršku Vašingtona, ali koje Ankara smatra teroristima.

Izvor Rojtersa nije izneo više detalja o sastanku, ali je rekao da će u Vašington doputovati i direktor turske obaveštajne agencije Ibrahim Kalin, koji će se sastati sa članovima američkog Predstavničkog doma.

Turski ministri spoljnih poslova i odbrane, Hakan Fidan i Jašar Guler, nedavno su se sastali sa američkim zvaničnicima, dodaje Rojters.

Analitičari veruju da će dvojica predsednika razgovarati o ratu u Pojasu Gaze – u kontekstu oštrih kritika Izraela koje je izneo Erdogan – kao i saradnje u oblasti odbrane, nakon što su SAD odobrile prodaju aviona F-16 Turskoj.

image