Svet

Rekordna sredstva Svetske banke idu Ukrajini: Više od devet milijardi dolara

U martu ove godine Ukrajina će dobiti rekordna budžetska sredstva od saveznika za finansiranje rata i nezavisnosti, rekao je Šmihal
Rekordna sredstva Svetske banke idu Ukrajini: Više od devet milijardi dolara© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je kako je Ukrajini uplaćeno 1,5 milijardi američkih dolara od Svetske banke, a ta sredstva, kako je naveo, koristiće se u socijalne i humanitarne svrhe, kao i za oporavak.

"To su sredstva za podršku razvojnoj politici koja ćemo usmeriti u socijalne, humanitarne ciljeve i oporavak", naglasio je šef ukrajinske Vlade, prenosi Tanjug pozivajući se na Ukrinform.

Premijer Ukrajine izrazio je zahvalnost Svetskoj banci, Japanu, Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji, Kanadi, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i svim partnerima koji podržavaju Ukrajinu.

"To su izuzetno važna sredstva koja u velikoj meri pomažu našoj Vladi da finansira sve kritične budžetske rashode", naglasio je on.

Rekordna sredstva

Dodao je da se rad sa međunarodnim partnerima nastavlja i kako ostaje jedan od glavnih zadataka Vlade.

"U martu ove godine Ukrajina će dobiti rekordna budžetska sredstva od saveznika za finansiranje rata i nezavisnosti", rekao je Šmihal, napominjući da je reč o više od devet milijardi dolara.

Ukrajina je 26. marta dobila 880 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru programa proširenog finansiranja (EFF), podsećaju agencije.

image
VV inauguration
banner