Svet

SAD: Ne očekujemo da Indija zaustavi uvoz ruske nafte, Rusija se prilagodila sankcijama

Prihodi od poreza na naftu i gas u Rusiji su se skoro udvostručili u martu u odnosu na godinu ranije, rekla je v.d. pomoćnika američkog ministra finansija Ana Moris u Nju Delhiju
SAD: Ne očekujemo da Indija zaustavi uvoz ruske nafte, Rusija se prilagodila sankcijama© Tanjug/Sina Schuldt/dpa via AP

SAD nikada nisu očekivale da će Indija prestati da uvozi rusku naftu, jer je u interesu Vašingtona da održi promet energenata, kako ne bi došlo do bilo  kakvih prekida u snabdevanju izazvanih sukobom u Ukrajini, rekao je pomoćnik američkog ministra finansija za ekonomsku politiku Erik van Nostrand .

"Cilj sankcija je da smanji Putinove prihode", rekao je Van Nostrand u Nju Delhiju, i dodao da "ruska nafta više nije isti proizvod kada se jednom preradi u rafinerijama, pa stoga neće biti ni predmet sankcija".

Da bi obuzdale rusku zaradu od nafte, zapadne zemlje su uvele sankcije u februaru 2023.

Tada je Evropska unija zabranila većinu uvoza sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije, a Grupa 7  je nametnula gornju granicu od 60 dolara po barelu. 

"Uprkos pritiscima sa Zapada, prihodi od poreza na naftu i gas u Rusiji su se skoro udvostručili u martu u odnosu na godinu ranije. Nacionalni proizvođači su se prilagodili sankcijama", rekla je v.d. pomoćnika američkog ministra finansija Ana Moris u Nju Delhiju.

Ona je dodala da očekuje da će Rusija reagovati na ograničenje cena nafte izbegavanjem sankcija, što će ih, kako kaže, naterati da pojačaju pritisak - novim embargom.

Ruski prihodi od nafte i gasa u februaru su skočili za više od 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu - više od 10 milijardi dolara.

Budžetski prihodi od poreza na naftu i gas prošlog meseca iznosili su 945,6 milijardi rubalja (10,4 milijarde dolara) saopštilo je u utorak Ministarstvo finansija. Uz to, prelevmani na sirovu naftu i naftne derivate — koji su činili 84 odsto ukupnih prihoda od ugljovodonika — prema proračunima "Blumberga", više su se nego udvostručili.

Prema podacima Interkontinentalne berze (ICE) cena referentne nafte "brent" u utorak je dostigla maksimum od 89 dolara za barel, približavajući se nivoima poslednji put viđenim u junu 2022. Stručnjaci objašnjavaju ovaj skok izraelskim vazdušnim napadom na iranski konzulat u Damasku i pretnjom Teherana odmazdom.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner