Rusija

Lavrov: Indija i Kina pouzdani partneri za trgovinu naftom

Nju Delhi i Peking su pouzdani partneri za razliku od "onih koji dižu u vazduh već postojeću infrastrukturu koja je obezbeđivala prosperitet evropskim zemljama", ukazao je šef ruske diplomatije, govoreći o odluci Moskve da prodaju energenata preusmeri na istok
Lavrov:  Indija i Kina pouzdani partneri za trgovinu naftomwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Rusija ne vidi pretnju od trgovine naftom sa Indijom i Kinom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za dokumentarnu seriju "Nafta", odgovarajući na pitanje da li će se Rusija, nakon okretanja naftnih tokova prema istoku, suočiti sa gubitkom, pošto će novi partneri tražiti povoljne ekonomske uslove za sebe.

Kina i Indija brzo rastu, mogu da "progutaju" predloge mnogih članica OPEK+, organizacije koja časno reguliše tržište i cene i uzima u obzir interese potrošača, rekao je Lavrov.

OPEK+, kako navodi, neće postavljati cene koje su neprihvatljive za kupce.

Lavrov smatra da se ne treba bojati novih partnera, već onih koji uništavaju infrastrukturu koja je ranije obezbeđivala prosperitet evropskih zemalja.

"Ne plašim se zavisnosti od zemalja koje će kupovati našu naftu i gas, što već rade u sve većim i većim količinama. Trebalo bi da se pazimo onih koji dižu u vazduh već postojeću infrastrukturu", ukazao je Lavrov i zaključio da će pravda u svakom slučaju pobediti.

Rusija računa da Vašington ima dovoljno "nacionalnog ponosa" i da neće pristati da snizi ograničenje cena ruske nafte na 30 dolara, takav korak preti ozbiljnim ekonomskim posledicama po same SAD, ocenio je ruski ministar.

"Čitao sam da Ukrajina pokušava da ubedi SAD da smanje plafon maksimalne cene ruske nafte za pola – na 30 dolara po barelu. To generalno prevazilazi sve granice", rekao je Lavrov.

Glavni kupci ruske nafte i naftnih derivata su Kina i Indija, ali u svetu i dalje ima dosta ljudi iz drugih zemalja, rekao je ranije potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Najveći kupac u 2023. godini bila je Kina, koja je udvostručila potrošnju na ugalj, gas, naftu i naftne derivate na 94,6 milijardi dolara sa 43,3 milijarde dolara od 2019. do 2021. godine.

Na drugom mestu je Indija, koja je povećala kupovinu ruskih energenata za skoro 18 puta u odnosu na prosek od 2019. do 2021, na 53,7 milijardi dolara. I Turska je povećala kupovinu 2,4 puta, na 30,1 milijardu dolara, a Brazil, 24 puta, na 5,3 milijarde dolara.

image
VV inauguration
banner