Svet

Poljanski: Rusija zahteva da se pronađu odgovorni za sabotažu Severnog toka

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je naveo da su Danska, Švedska i Nemačka odbile sve pokušaje uspostavljanja bilateralne saradnje sa Moskvom
Poljanski: Rusija zahteva da se pronađu odgovorni za sabotažu Severnog tokaGetty © Anadolu

Moskva zahteva da se pronađu i osude odgovorni za sabotažu gasovoda Severni tok, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Moramo da znamo, pre svega, ko je to uradio. Ti ljudi moraju biti identifikovani i privedeni pravdi. U najmanju ruku, rezultat istrage, u kojoj će biti navedeno da je gasovod dignut u vazduh, nas neće zadovoljiti", rekao je Poljanski, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naveo da su Danska, Švedska i Nemačka odbacile sve pokušaje uspostavljanja bilateralne saradnje sa Moskvom.

"Nedavno su Švedska i Danska zaustavile istragu. Podsećam da je došlo do sabotaže u danskim teritorijalnim vodama", rekao je Poljanski.

On je dodao da izostanak kazne za ovaj zločin krši obaveze Stokholma i Kopenhagena prema Međunarodnoj konvenciji o sprečavanju terorističkih napada bombama iz 1997. godine.

Eksplozije u Severnom toku 1 i Severnom toku 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu mogućnost da je reč o sabotaži.

Operaterska kompanija "Nord Strim AG" saopštila je da je reč o oštećenju koje je bez presedana i da je nemoguće proceniti vremenski okvir za popravke.

Rusko tužilaštvo otvorilo je postupak povodom akta međunarodnog terorizma.
Istovremeno, danska policija je krajem februara obustavila istragu.

Istražitelji nisu otkrili dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka.
Početkom prošlog meseca švedski tužilac Mats Ljungkvist najavio je da će slučaj biti odbačen.

On je objasnio da to ne potpada pod švedsku jurisdikciju i da će Nemačka nastaviti istragu.

image
VV inauguration
banner