Svet

Završen sastanak u Jelisejskoj palati; Si: EU je prioritet naše spoljne politike

Kina se pridržava pet principa miroljubive koegzistencije: međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nenapadanja, nemešanja u unutrašnje stvari, jednakosti i uzajamne koristi i mirne koegzistencije, objasnio je Đinping
Završen sastanak u Jelisejskoj palati; Si: EU je prioritet naše spoljne politike© AP Photo/Ng Han Guan, Pool, File/Танјуг

Kineski predsednik Si Đinping danas se u okviru državne posete Francuskoj sastao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Prethodno je kineski lider izjavio potrebu za zajedničkim doprinosom miru i razvoju i da je EU prioritet kineske spoljne politike.

"EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu", poručio je Si uoči trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua.

"Kina uvek pristupa svojim odnosima sa Evropskom unijom (EU) iz strateške i dugoročne perspektive. Nadam se da će odnosi Kine i Francuske i Kine i EU uzajamno ojačati i napredovati zajedno", rekao je Si.

Pozvao je Kinu i Evropsku uniju (EU) da ojačaju svoju "stratešku koordinaciju" i ostanu "partneri", nakon višestrukih sporova, od oblasti trgovine do ljudskih prava.

Makron je naveo da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

"Koordinacija" sa Kinom o Ukrajini i Bliskom istoku je odlučujuća", istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavi.

On je naveo da se zalaže za "fer pravila za sve", kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.

"Budućnost našeg kontinenta će takođe veoma jasno zavisiti od naše sposobnosti da nastavimo da razvijamo odnose sa Kinom na izbalansiran način", naglasio je Makron.

Predsednica EK ranije je poručila je da želi "fer" konkurenciju sa Kinom.

"Moramo delovati kako bismo obezbedili da konkurencija bude fer i pravedna", navodi se njenom u saopštenju objavljenom nekoliko sati pre trojnog sastanka sa Sijem i Makronom.

Ona je navela da će trgovinska pitanja biti u središtu državne posete kineskog predsednika Francuskoj.

Tri glavne teme sastanka

Si je juče doputovao u Pariz, a iz Pekinga je ranije najavljeno da će tokom petodnevne turneje po Evropi, prve u poslednjih pet godina, osim Francuske, posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Kako navode kineski mediji, Sijeva poseta je od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta.

Đinping je istakao da je u posetu Francuskoj stigao sa tri poruke i naglasio da će Kina raditi sa Francuskom i drugim zemljama na jačanju koordinacije radi očuvanja mira i stabilnosti u svetu i budućnosti kinesko - francuskih odnosa.

Si za "Figaro": Kina uvek imala konstruktivnu ulogu u ukrajinskom sukobu 

"Istorija je najbolji učitelj. Današnji svet, daleko od toga da je miran, ponovo se suočava sa višestrukim rizicima. Sa Francuskom, nameravamo da podržavamo duh koji upravlja uspostavljanjem naših diplomatskih odnosa kako bismo stalno unapredili kinesko-francusko sveobuhvatno strateško partnerstvo i dali novi doprinos jačanju saradnje u svetu", naveo je Si u autorskom tekstu za "Figaro" na početku posete Francuskoj.

On je naveo da Kina razume posledice ukrajinske krize na narod Evrope, napominjući da Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu, niti je strana ili učesnik u sukobu.

Prema njegovim rečima, Kina je uvek imala konstruktivnu ulogu u promovisanju mirnog rešenja i pozivala na poštovanje ciljeva i principa Povelje Ujedinjenih nacija, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja i uzimajući u obzir legitimne bezbednosne brige različitih strana, i insistirala na imperativu da se ne koristiti nuklearno oružje ili vodi nuklearni rat.

"Što duže kriza traje, Evropa i svet više pate. Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Evropu i nameravamo da radimo sa Francuskom i celom međunarodnom zajednicom na pronalaženju pravih načina za rešavanje krize", istakao je predsednik Kine.

On je naveo da zabrinutost izaziva i palestinsko-izraelski sukob i da je rešenje stvaranje nezavisne palestinske države.

"Kao što je istorija u više navrata pokazala, stalne nestabilnosti se suštinski objašnjavaju nedostatkom efektivne implementacije rezolucija Ujedinjenih nacija... i devijacijom bliskoistočnog mirovnog procesa. Kina i Francuska dele širok konsenzus o palestinsko-izraelskom pitanju. Moramo ojačati našu saradnju kako bismo doprineli povratku mira na Bliski istok", upozorio je predsednik Kine.

Podsetio je da od osnivanja pre više od 70 godina, Nova Kina nikada nije započela rat niti zauzela ni jedan centimetar stranog zemljišta i jedina je zemlja na svetu koja je svoju posvećenost mirnom razvoju unela u svoj Ustav i da je jedina velika nuklearna sila koja se obavezala da neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

U autorskom tekstu Si je istakao da se Kina pridržava pet principa miroljubive koegzistencije: međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, međusobnog nemešanja u unutrašnje stvari, jednakosti i uzajamne koristi i mirne koegzistencije.

Dodao je da za Kineze, Francuska ima jedinstven šarm.

Francuska je, kako je naveo, prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose sa Novom Kinom na nivou ambasadora.

"Na nama je da radimo zajedno kako bi kinesko-francuski odnosi postigli veći uspeh u korist naše dve zemlje i celog sveta", zaključio je predsednik Kine.

Predsednik Kine će, posle Francuske, 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je ranije pres služba predsednika Srbije.

image